Zvanično potvrđeno

Nikolajev ide na Olimpijadu

Mirza je u zadnje dvije godine u juniorskoj konkurenciji bio među top 10 sankaša svijeta i to nije slučajno. Radimo zajedno već šest godina, pravi je sportista, psihički je izuzetno stabilan" tvrdi trener Omanović
Sport / Ostali sportovi | 18. 01. 2022. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedžad Lomigora i Verona Marjanović su nastupili na Olimpijadi u Lillehammeru. Četiri godine nakon njih i Ismar Biogradlić u Naganu. I nakon toga ništa, prazan hod koji je potrajao 24 godine. Do prvog sljedećeg nastupa jednog sportaša iz BiH u sanjaknju. A to je Mirza Nikolajev koji je prošle godine na Europskom prvenstvu kojem je bio domaćin Winterberg zauzeo osmo mjesto.

Još u prosincu 2020. godine, Nikolajev je na utrci u utrci Svjetskog kupau njemačkom Winterbergu zauzeo 29. mjesto u konkurenciji 130. sankaša i ostvario glavni kriterij za olimpijsku normu osvojivši 30. bodova. Danas je zvanično potvrđeno kako Mirza ide na Olimpijske igre.Kao junior se takmičio u seniorskoj konkurenciji, uspio se kvalifikovati na svih 10 trka u prošloj sezoni, devet svjetskog kupa i na svjetsko prvenstvo, kao junior je učestvovao na četiri super finala.

Video: OK BIH - Mirza Nikolajev (Winterberg 2020.)

Prošlu sezonu završio je na 34. mjestu u ukupnom svjetskom poretku seniora, a u prošloj sezoni bio 9. u ukupnom svjetskom poretku starijih juniora. Ispunio je i olimpijsku normu.

"Definitivno se radi se o najkvalitetnijem sportisti kojeg smo ikad imali u ovom sportu. Mirza je u zadnje dvije godine u juniorskoj konkurenciji bio među top 10 sankaša svijeta i to nije slučajno. Radimo zajedno već šest godina, pravi je sportista, psihički je izuzetno stabilan. Mogu reći da se radi o izvrsnom talentu i da do sada zaista nismo imali telentovanijeg sankaša od njega, istakao je prošle godine njegov trener Sead Omanović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close