Novci za sportaše

OK BiH podržao sportiste za ZOI Peking 2022 i EYOF Vuokatti 2022

Ukupno, OK BiH je stipendirao 9 sportista na 28 mjeseci, te uz dodatnu podršku od 25.000 USD izdvojio 360.000 KM.
Sport / Ostali sportovi | 15. 12. 2021. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nastavlja s programom podrške sportista u zimskim sportovima koji do sada već premašuje iznos od 360.000 KM.

Za predstojeće Zimske olimpijske igre, koje će se održati u Pekingu od 4. do 20. veljače 2022. godine OK BiH je kroz fond Olimpijske solidarnosti osigurao podršku sportistima u ukupnom iznosu od 25.000 USD, koji će na prijedlog Skijaškog i Sanjkaškog saveza BiH biti dodijeljen evidentnim kandidatima ZOI Peking 2022.

Također, u sklopu istog programa OK BiH je novčano podržao i mlade sportiste za pripreme učešća na predstojećem Zimskom europskom olimpijskom festivalu mladih EYOF Vuokatti 2022, s ukupnim iznosom u visini od 4.000 USD.

Ugovore za mlade sportiste su potpisali predstavnici Saveza klizačkih sportova BiH i Skijaškog i Sanjkaškog saveza BiH.

Za ZOI Peking 2022, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine kao nebudžetski korisnik osigurao je značajna novčana sredstva kroz projektne aktivnosti, kako bi se naši potencijalni i evidentni Olimpijci, ali i "mlade Olimpijske nade" adekvatno pripremili za svoje nastupe na najvećim smotrama zimskih sportova u svijetu, Europi i dalje. Novčana podrška sportistima je osigurana u vidu mjesečnih stipendija, a koje su uključivale i sredstva za putovanja na kvalifikaciona takmičenja.

Ukupno, OK BiH je stipendirao 9 sportista na 28 mjeseci, te uz dodatnu podršku od 25.000 USD izdvojio 360.000 KM. Pored ovih sredstava, dodijeljena su i novčana sredstva sportistima u vidu nagrade za odličan sportski rezultat, među kojima je Elvedina Muzaferija u iznosu od 7.000 KM.

Kvalifikovani sportisti, koji će dobiti novčanu potporu za pripreme učešća na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama su:
Elvedina Muzaferija, alpsko skijanje
Emir Lokmić, alpsko skijanje
Strahinja Erić, ski trčanje
Sanja Kusmuk, ski trčanje
Mirza Nikolajev, sankanje

Kopirati
Drag cursor here to close