Politiziranje sporta

SAD će bojkotirati Zimske olimpijske igre u Pekingu

Bijela kuća je priopćila kako na Igre neće biti poslano službena delegacija zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u Kini.
Sport / Flash | 07. 12. 2021. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Kini, a to je potez koji je Peking žestoko kritizirao.

Bijela kuća je priopćila kako na Igre neće biti poslana službena delegacija zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u Kini.

Međutim, navodi se kako bi američki sportaši mogli sudjelovati i da će imati punu podršku vlade, javlja BBC.

Kina je taj potez Washingtona nazvala "političkom farsom u vlastitoj režiji".

''SAD samo žele politizirati sport, stvoriti podjele i izazvati sukobe'', stoji u izjavi glasnogovornika kineske misije pri UN-u.

Ranije je, očekujući tu najavu, Peking rekao da će poduzeti "odlučne protumjere" protiv takvog bojkota.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki potvrdila je bojkot u ponedjeljak, rekavši kako administracija neće pridonijeti "fanfarama" Olimpijskih igara.

''Diplomatsko ili službeno predstavništvo SAD-a tretiralo bi ove igre kao uobičajeno poslovanje suočeno s nevjerojatnim kršenjem ljudskih prava od strane Narodne Republike Kine i zločinima u Xinjiangu. To jednostavno ne možemo'', rekla je.

Psaki je dodala da američka vlada ne smatra kako bi "bio pravi korak za kažnjavanje sportaša koji su trenirali u ovom trenutku", ali da bi neslanje službene američke delegacije na Igre 2022 "moglo poslati jasnu poruku".

Nakon objave SAD-a, Novi Zeland je u utorak rekao da također neće poslati svoju delegaciju. Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i Australiju, navodno također razmišljaju o bojkotu.

Kopirati
Drag cursor here to close