55. trijumf

Nevjerojatna lakoća pobjeđivanja Verstappena

Verstappen je uspio po peti put u svojoj karijeri na jednom vikendu povezati pole position, najbrži krug i vodstvo u utrci od početka do kraja.
Sport / Ostali sportovi | 02. 03. 2024. u 18:34 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ništa novo u Formuli 1. Kao da pauze između dvije sezone nije ni bilo. Trebalo je samo pričekati start utrke za VN Bahreina, prvi zavoj i sve je bilo jasno. Max Verstappen je ušao kao prvi i do kraja nije ispuštao vodstvo. Na kraju se potvrdilo kako ekipu Red Bulla mogu eventualno iz ritma izbaciti tek problemi osobne prirode Christiana Hornera. Na stazi, neki drugi bolid, neka druga ekipa teško.

Totalna dominacija

Razlika koju su bolidi odnosno vozači Red Bulla napravili u odnosu na ostale u poretku dovoljno govori kakvu smo utrku gledali. Pogledajte zaostatak Ferrarija, odnosno Sainza i Leclerca, na trećem i četvrtom mjestu i sve je jasno. Verstappen je poveo utrku ispred Leclerca i Russella, dok su iza vozača Mercedesa posložili Perez, Sainz, Alonso, Norris, Hamilton je bio deveti.

Russell je vrlo brzo prošao Leclerca, dok je Verstappen nakon četiri kruga već imao četiri sekunde prednosti. Perez se na treće mjesto probio u sedmom krugu, dok smo veće promjene u poretku imali nakon prvih ulazaka u boks koji su došli u 12. krugu. Svi vozači startali su u utrku na najmekšoj komponenti guma.

Ferrari se najviše borio 

U 14. krugu nastavila se borba između Russella i Pereza. George uzima čudnu putanju u 4. zavoju i Checo prolazi, u prijevodu to je značilo drugo kada su svi odradili zaustavljanja. U 18. krugu Sainz prolazi s lakoćom pored Russella na treće mjesto. Nakon 3 kruga, Leclerc se malo smirio i nastojao je ući u borbu s Russellom za četvrto mjesto. U 32. krugu Russell od vodećih započinje odlazak na drugu izmjenu guma.

Četiri kruga kasnije to je napravio i Sainz. Ferrarijev dvojac je bio aktivan, možda su čak i bili najbolji od ostalih iako su bolidi u ranoj fazi na mekšoj komponenti guma plesali u pojedinim zavojima. Sainz kojem je ovo posljednja sezona u Ferrariju je lovio Pereza, Russell je napravio grešku u 46. krugu, pa je Leclerc došao na četvrto mjesto.

Verstappen povezao pole, najbrži krug i vodstvo od početka do kraja 

Russell je na kraju peti, dok su se u ostatku poretka za bodove posložili Norris, Hamilton, Piastri, Alonso i Stroll. Ovo je 55. pobjeda u karijeri za Verstappena, ima dvije više od Vettela, dok su ispred
Michal Schumacher (91) i Lewis Hamilton (103). Verstappen je uspio po peti put u svojoj karijeri na jednom vikendu povezati pole position, najbrži krug i vodstvo u utrci od početka do kraja. Dostigao je Ascarija i Schumachera. Istovremeno, ovo je bila osam pobjeda u nizu za Nizozemca od VN Japana do VN Bahreina

Kopirati
Drag cursor here to close