Korona prijeti

Moguće otkazivanje Olimpijskih igara u Japanu

Ako se pokaže da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog ljeta zbog epidemije virusa korona previše opasno, organizatori vjerojatnije otkazati taj događaj nego što će ga odložiti ili pomjeriti za drugi termin.
Sport / Ostali sportovi | 26. 02. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dick Pound izjavio je da će, ako se pokaže da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog ljeta zbog epidemije virusa korona previše opasno, organizatori vjerojatnije otkazati taj događaj nego što će ga odložiti ili pomjeriti za drugi termin.

Pound je u intervjuu za AP ocijenio da će odluka o održavanju Olimpijade morati da bude donijeta u roku od tri mjeseca, odnosno krajem svibnja.

''Oko tog datuma organizatori bi trebalo da odluče je li epidemija dovoljno pod kontrolom da bi Olimpijada mogla da bude održana'',  rekao je Pound, bivši kanadski plivač.

On je ponovio da se stav MOK-a oslanja na konzultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kada je riječ o poduzimanji bilo kakvih koraka.

Član MOK-a ne vjeruje da je odlaganje Olimpijade opcija, jer se ne može odložiti događaj tolikog obujma i stupnja.

Prema njegovim mišljenju, nije vjerojatno ni premještanje Olimpijade u drugi grad, jer nema mnogo mjesta na svijetu koje bi u tako kratkom roku mogla da osiguraju sve što je potrebno za takav događaj.

Sumnja i u mogućnost jednogodišnjeg odlaganja, s obzirom da bi to moralo da se uklopi sa održavanjem drugih sportskih natjecanja.

Pound je pozvao sportaše da nastave da treniraju.

Otkazane samo za vrijeme rata

Na Olimpijskim igrama, koje su najavljene za 24. srpnja, očekuje se sudjelovanje oko 11.000 sportaša, a na Paraolimpijskim igrama, zakazanima za 25. kolovoz oko 4.400.

Moderne Olimpijske igre, čije je održavanje počelo 1896. godine otkazane su samo za vrijeme rata. Olimpijada 1940. godine trebalo je da bude održana upravo u Tokiju, ali je otkazana zbog rata Јapana sa Kinom i Drugog svjetskog rata.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine održane su po planu, usprkos epidemiji virusa zika.

Kopirati
Drag cursor here to close