Bh. državljanka na 6.165 m

Milena Pavlović 'popela' Island Peak: U Nepal se sigurno vraćam

Sport / Ostali sportovi | 06. 11. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Milena Pavlovic / Milena Pavlović 

Planinarka iz Vlasenice Milena Pavlović popela se na najveći planinski vijenac na svijetu Himalaje i to na jedan od najzahtjevnijih vrhova Island Peak. Tako je ispunila san za kojim čeznu svi zaljubljenici u alpinizam i ekstremne sportove.

Ozbiljne pripreme 

Da bi se uputila u taj poduhvat bila je potrebna odlična fizička pripremljenost, a na tome je radila više od dvije godine.

Članica Planinarsko-ekološkog društva "Acer" po povratku u Vlasenicu za "Glas Srpske" prenijela je utiske o nezaboravnom iskustvu koje je počelo sredinom listopada, ne krijući ushićenje i sreću jer je upoznala nove ljude i njihovu kulturu.

"Svaki planinar sanja o Himalajima. To je bio i moj san i drago mi je da se ostvario. U Nepal se sigurno vraćam, ovo je samo početak", rekla je Pavlović.

Tijekom uspona, priča ona, prolazili su kroz mnoga sela, spavali u lodževima namijenjenim za planinare, a posebno je oduševljena srdačnošću naroda ove azijske zemlje.

"Nepalci žive vrlo skromno, ali sa mnogo poštovanja prema gostima i turistima. Stalno su nasmijani i zrače pozitivnom energijom. Kupaju se vani u lavoru, a odjeću peru na rijeci. Nakon petnaestak dana bez kupanja i sa skromnom ponudom hrane, shvatila sam da nam ne treba puno za sreću. Ovo putovanje zauvijek je promijenilo jedan dio mene", kazala je Pavlović.

Brojni problemi 

Kako kaže, ekspedicija sastavljena od devet članova i vodiča Nikole Ajdukovića u ime "Edžtreme Simit Team Beograd" tijekom uspona imala je problem sa virusom, temperaturom i dijarejom, što je nekoliko dana otežavalo planinarenje.

"S nama su stalno bili vodič i porteri, odnosno nosači, koji su himalajski heroji. Svaki dan su nosili po 15 do 20 kilograma opreme po članu ekspedicije. Poslije 12 dana došli smo i do dana testa - aklimatizacija na 'Chhukung Pi' na 5.550 metara nadmorske visine, što je bio pokazatelj kako se naš organizam ponaša na većoj nadmorskoj visini i kakvi su izgledi svakog člana za završni uspon na Island peak. Na moje veliko iznenađenje nisam imala nikakvih simptoma", rekla je Pavlović.

Prema njenim riječima, dva dana nakon aklimatizacije krenuli su na završni uspon.

"Nedostatak kisika i brzo umaranje nisu utjecali na uživanje u svakom trenutku uspona. Kada sam se popela na vrh shvatila sam da granice ne postoje, da samo treba vjerovati. Uspon na Island peaku posvećen je oboljelim od multiple skleroze", rekla je Pavlović te je zahvalila sponzorima, firmi "Alumil" i općini Vlasenica.

Milena Pavlović ističe da neće mnogo odmarati te već naredni vikend ide na Treskavicu, a ima i planove za narednu godinu.

"Početkom 2024. planiran je uspon na Kilimandžaro koji je ujedno i najveći vrh u Africi, kao i dosta uspona na Alpima", kazala je Pavlović i dodala da 2025. godine želi da se vrati u Nepal.

Kopirati
Drag cursor here to close