Akcija

GSS Sarajevo - Spašena planinarka, održana vježba

Odmah po prijemu poziva dežurni tim GSS-Stanica Sarajevo, Jedinica civilne zaštite Općine Centar je poslana na teren da ukaže prvu pomoć
Vijesti / Flash | 21. 10. 2023. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GSS-Stanica Sarajevo je u petak u 12:30 sati dobila poziv iz Veleposlanstva Velike Britanije u kojem je obaviještena da je njihova državljanka zadobila povrede prilikom planinarenja na području vodopada Skakavac, te da joj je neophodno pružiti prvu pomoć i obaviti transport sa nepristupačnog terena.

Odmah po prijemu poziva dežurni tim GSS-Stanica Sarajevo, Jedinica civilne zaštite Općine Centar je poslana na teren da ukaže prvu pomoć dok su se istovremeno ostale jedinice GSS-Stanica Sarajevo okupile pred bazom, pripremile tehničku opremu za transport te se uputile na teren kako bi izveli evakuaciju unesrećene.

Akcija je uspješno okončana u 15:45 sati kada je unesrećena predata ekipi Hitne pomoći koja je čekala na putnoj komunikaciji.

Nakoj uspješno završene akcije ekipa spasilaca se nalazi na noćnoj vježbi stijenskog spašavanja na lokalitetu penjališta Dariva.

Vježba obuhvata sve segmente spašavanja sa sistemima podizanja i spuštanja u otežanim noćnim uvjetima, te spuštanja unesrećene osobe sa stijene u nosilu UT 2000.

Kopirati
Drag cursor here to close