Netipična zvijezda

Medvjedev: Matematičar, gitarist, čak i nesuđeni slikar

Gledajući sina na treningu plivanja, jednom zgodom majka je vidjela reklamu za grupne teniske treninge. Odmah je svog supruga obavijestila o tome, a on je prelomio – njihov sin će se okušati u tenisu.
Sport / Ostali sportovi | 30. 01. 2022. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutačno najbolji ruski tenisač Daniil Sergejevič Medvjedev rođen je u Moskvi 11. veljače 1996. godine. Otac Sergej radio je kao kompjuterski inženjer, a novca u obitelji nikad nije manjkalo.

Kao mladić bavio se raznim aktivnostima – trenirao je plivanje, zatim šah, a majka ga je vodila i na tečajeve slikarstva, donosi Sport Klub.

Bio je Daniil solidan u plivanju, ali ne potencijal za najveće domete. Majka ga je često odlazila gledati na treninzima, a jednom zgodom vidjela je tamo reklamu za grupne teniske treninge. Odmah je svog supruga obavijestila o tome, a on je prelomio – njihov sin će se okušati u tenisu.

Sobzirom da je imao devet godina kada je prvi put uhvatio reket u ruke, što je dosta kasno u usporedbi s njegovim konkurentima, njegov je uspjeh tim veći. Tenski idol kao mladiću bio mu je Marat Safin.

Medvjedev je i u školi bio dobar – pohađao je matematičku gimnaziju, a kada je došlo vrijeme za to, upisao je i fakultet. U pitanju je bio ekonomski smjer na Fakultetu međunarodnih odnosa u Moskvi.

Nije se Daniil dugo zadržao na faksu, odlučio je ganjati teniske snove i otišao je put Francuske, točnije u Antibes. Cijela njegova obitelj preselila je u Francusku kako bi 18-godišnji Daniil mogao trenirati u prestižnoj teniskoj akademiji u Cannesu. Zbilo se to 2014. godine.

Iste te godine preselio se s curom Darijom u vlastiti stan, a također je upisao i prvu pobjedu u profesionalnom tenisu.

Pravi proboj prema vrhu počeo je 2016. godine kada je napredovao čak 232 mjesta i dosegao 99. poziciju. Prvo finale odigrao je već početkom sljedeće godine, no u finalu Chennaija bolji je bio Roberto Bautista Agut.

Nekoliko mjeseci nakon prvog finala dijagnosticirana mu je mononukleoza – bolest je to koja je teniske karijere koštala primjerice Marija Ančića. Danil je proveo nekoliko tjedana u bolnici, a vrlo brzo nakon toga vratio se staroj rutini.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je prebolio mononukleozu, upisao je pobjedu karijere – u prvom kolu Wimbledona srušen je veliki Stan Wawrinka. Formu iz tog dvoboja nije uspio zadržati u drugom kolu u kojem je s 3:2 poražen od Bemelmansa, no cijeli susret obilježio je incident na kraju dvoboja. Naime, nezadovoljan suđenjem, Medvjedev je bacao kovanice pred sutkinju Marianu Alves aludirajući da je bila potplaćena da sudi u korist protivnika.

Podloga na kojoj postiže najlošije rezultate definitivno je zemlja. Danilova 'ljubav' sa zemljanom podlogom opće je poznata stvar, a Rus to ni ne pokušava sakriti.

"Neki igrači kažu da im je tvrda podloga loša zbog toga što se lakše ozlijede, ja se tako osjećam kada sam na zemlji", rekao je Medvjedev.

Prvi ATP naslov osvojio je u Sydneyju na početku 2018. godine. Zanimljivo, prošao je kvalifikacije, a na kraju u finalu srušio domaću uzdanicu Alexa De Minaura.

U rujnu iste godine Daniil i njegova supruga Daria stupili su u bračnu zajednicu. Daria Medvjedeva diplomirana je novinarka, a svojedobno je slovila za talentiranu tenisačicu – bila je u najboljih 100 juniorki svijeta.

Ulazak u bračne vode kao da mu je pomogao i u teniskoj karijeri – 2019. godine prvi se put našao u društvu najbolje deseterice, a odigrao je i prvo Grand Slam finale (poraz od Nadala na US Openu). Osvojio je Medvjedev i prvi Masters 1000 turnir u Cinncinnatiju na kojem je upisao drugu uzastopnu pobjedu protiv Đokovića (prva u Monte Carlu).

Odlični rezultati koje je postigao 2019. godine donijeli su mu prvog velikog sponzora – u pitanju je suradnja s Lacosteom. Masters najbolje osmorice je osvojio 2020. godine, a svoj dosad jedini Grand Slam uzeo je na US Openu prošle godine. U finalu je svladao Đokovića, a jedini set na turniru otkinuo mu je Nizozemac Van De Zandschulp.

Krajem 2021. godine osvojio je Davis Cup s Rusijom nakon što su u finalu s 2:0 svladali Hrvatsku.

"Ako želite da izgubim nemojte mi fućkati, navijajte za mene", poručio je ljudima koji su navijali protiv njega.

Nije tenis njegova jedina strast – Medvjedev zna svirati gitaru i čembalo, dok u slobodno vrijeme voli gledati filmove, družiti se s prijateljima te igrati Playstation. Čovjek koji ga najviše inspirira je Leonardo Di Caprio, a Danil je priznao da bi ga volio upoznati.

Uočio finala u Melbourneu Medvjedev je za Nadala kazao kako je u pitanju veliki šampion.

"Što se tiče Rafe, teško je naći riječi da ga opišem. On je jedan od najvećih šampiona u povijesti našeg sporta. On je jednostavno mašina, zvijer na terenu", rekao je Medvjedev.

Susret u finalu Australian Opena njihov je peti međusobni okršaj do sada, a Medvjedev je samo jednom pobjeđivao.

Najznačajniji prije ovog u Australiji zbio se u finalu US Opena 2019. godine, a pripao je Rafi s 3:2 u setovima.

Kopirati
Drag cursor here to close