Šokantna ispovijest gimnastičarke

Maroney: Liječnik Nassar me silovao kada sam imala 13 godina

"Nassar je govorio kako je to žrtva koju moram podnijeti kako bih otišla na Olimpijske igre. Mislila sam da to ima smisla," ispričala je Maroney.
Sport / Ostali sportovi | 16. 11. 2022. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lawrencea Nassara smo skoro zaboravili. Taj liječnik američke gimnastičke reprezentacije, bolje rečeno zvijer, je osuđen na doživotni zatvor nakon što je godinama zlostavljao gimnastičarke, njih skoro 500. Kao što smo pisali prošle godine, gimnastičarke su tražile odštetu u visini od 380 milijuna dolara od Američkog gimnastičkog saveza, te Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora.

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubojstvo zbog Nassarovog zlostavljanja, počinjenog pod izlikom liječenja. Najveći problem za mlade gimnastičarke je predstavljala izuzetno mlaka reakcija kao ostalih trenera, tako i ostatka države.

Nassarova žrtva je bila najtrofejnija američka gimnastičarka Simone Biles, ali i nekadašnja olimpijska prvakinja McKayla Maroney koja je sada ispričala neke detalje oko cijele priče.

"Nasrnuo je na mene odmah čim sam došla u reprezentaciju. Govorio je da me želi provjeriti i silovao me prvi put kada sam imala 13 godina. Kasnije me je silovao na stotine puta", ispričala je sada 26-godišnja Maroney koja je na početku šutjela iz straha.

"Kasnije sam se povjerila treneru Johnu Geddertu koji nije reagirao", rekla je i dodala:

"Nassar je govorio kako je to žrtva koju moram podnijeti kako bih otišla na Olimpijske igre. Mislila sam da to ima smisla."

Maroney je Nassara prijavila kada se probudila gola u njegovom krevetu, a prethodno joj je dao pilulu koja ju je uspavala.

"Probudila sam se gola u njegovom krevetu i odlučila sam to prijaviti. Ali, njima su bili bitni samo novac i medalje. Ništa drugo nisu željeli. Moja karijera u gimnastici nije bila vrijedna onog s čime sam se suočavala. Sada moram počinjati život ispočetka", rekla je Maroney koja je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju.

Nassar je u istražnom postupku priznao krivnju za sva kaznena djela koja su mu stavljena na teret, a 2018. mu je izrečena zatvorska kazna do 175 godina za zlostavljanje mladih gimnastičarki koje su bile pod njegovom skrbi.

Kopirati
Drag cursor here to close