Najveća afera američkog sporta

Nagodba od 380 milijuna i kraj priče

Dogovor o nagodbi je najavljen tijekom postupka pred sudom u Indiani. Odštetu će također dobiti olimpijske pobjednice Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman.
Sport / Ostali sportovi | 13. 12. 2021. u 23:01 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 500 gimnastičarki koje je seksualno zlostavljao Lawrence Nassar, bivši liječnik američke reprezentacije, moglo bi dobiti odštetu od 380 milijuna dolara od Američkog gimnastičkog saveza, te Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora, piše New York Times.

Time bi bilo zatvoreno posljednje poglavlje jednog od najvećih skandala u povijesti američkog sporta.Dogovor o nagodbi je najavljen tijekom postupka pred sudom u Indiani. Odštetu će također dobiti olimpijske pobjednice Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman.

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubojstvo zbog Nassarovog zlostavljanja, počinjenog pod izlikom liječenja.

Larry Nassar je već iza rešetaka i služi kaznu doživotnog zatvora, no žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i silovanja, odreda bivše američke gimnastičke reprezentativke su tužile bile svoju nacionalnu organizaciju.

“Nijedan iznos novca nikada neće popraviti štetu koja je učinjena i nakon svega kroz što su ove žene prošle. Međutim u nekom trenutku pregovori moraju da se završe jer ovim ženama treba pomoć a potrebna im je upravo sada", rekla je Rachael Denhollander, jedan od žrtava, bivša gimnastičarka, odvjetnica.

Pod težinom ovih tužbi, Američka gimnastička federacija je podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota krajem 2018. godine, iste godine, kada je Nassar osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Sada najavljena nagodba pomoći će federaciji da izađe iz bankrota i pokuša da se oporavi nakon godina neizvjesnosti. To će okončati lavinu tužbi i spriječiti USOPC od decertifikacije kao olimpijske organizacije.

Nažalost, slučaj Nassar će ostati za sva vremena kada je pitanju američki sport kao jedna vrsta upozorenja, na slabu reakciju samog saveza, u ovom slučaju gimnastičke federacije koja je mlako ili nikako reagirala. Jednako tako, reakcija FBI-a je bila nikakva i nakon što je pokrenuta kompletna priča o lječniku. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close