Od 7. do 9. lipnja

Makarska domaćin Europskog prvenstva u ragbiju 7

Na terenima Sportskog centra Makarska 7., 8. i 9. lipnja 2024. godine natjecat će se najveće europske sile poput Irske, Francuske, Velike Britanije, Italije i drugih.
Sport / Ostali sportovi | 24. 04. 2024. u 00:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rugby Europe, vrhovno europsko ragbijaško tijelo, dodijelilo je Makarskoj domaćinstvo Europskog prvenstva u ragbiju 7 2024. godine, olimpijskoj varijanti toga sporta.

Na terenima Sportskog centra Makarska 7., 8. i 9. lipnja 2024. godine natjecat će se najveće europske sile poput Irske, Francuske, Velike Britanije, Italije i drugih, a među 12 najboljih prvi će put biti i Hrvatska.

Ragbi je prošle godine na Svjetskom prvenstvu oborio rekorde gledanosti i posjećenosti, a ragbi 7 olimpijska je verzija tog sporta, izuzetno atraktivna za gledatelje, i sve je popularnija, ponajviše zahvaljujući Olimpijskim igrama.

Ovaj tjedan u Makarskoj boravi inspekcija europskog ragbijaškog saveza Rugby Europe, čiji je direktor natjecanja Philippe Tuccelli rekao:

"Sretan sam što sam ovdje i što predstavljam Rugby Europe. EP će ovdje biti minimalno tri godine. Čuli smo da Makarska ima dugu tradiciju ragbija pa nije iznenađenje da smo ovdje, gdje su reprezentacije igrale ‘80-ih i ‘90-ih, a ja sam bio ovdje prije dvije godine i upoznao atmosferu, navijače i strast za ragbijem. I kad nam je Većeslav predstavio plan, pristali smo podržati rast hrvatskog ragbija i sretni smo svime što smo vidjeli ovdje. Pozivam sve da kupe ulaznice, a prijenos će ići u 200 država svijeta. Radimo na privlačenju navijača iz drugih država".

U ragbiju 7 dinamika je drugačija nego u ragbiju 15 jer igra sedam igrača, dvaput po sedam minuta, uz dvije minute stanke u poluvremenu, i svaka ekipa svaki dan odigra po dvije do tri utakmice. Nakon turnira u Makarskoj, igrat će turnir u Njemačkoj. Reprezentacija koja sakupi najviše bodova iz ta dva turnira ponijeti titulu europskog prvaka. Na turniru u Makarskoj će sudjelovati selekcije Irske, Gruzije, Njemačke, Francuske, Ukrajine, Portugala, Francuske, Italije, Španjolske, Velike Britanije, Belgije, Litvanije i domaćina Hrvatske, u muškoj konkurenciji.

U ženskoj konkurenciji su tu Irska, Češka, Francuska, Turska, Španjolska, Belgija, Njemačka, Ukrajina, Velika Britanija, Poljska, Italija i Portugal.

"Sedam dana prije našeg turnira završnica je Svjetske lige u Madridu, gdje nastupaju Irska, Francuska, Španjolska, Velika Britanija te u ženskoj konkurenciji iste četiri reprezentacije plus Poljska. Zato je teško znati tko će koje igrače dovesti jer u kratkom roku su Svjetska liga, EP i OI. No svi oni imaju velik bazen igrača, po 30 do 35 njih koji podjednako konkuriraju za 12 mjesta na OI-ju. Tako da sigurno znamo da će u Makarskoj biti vrhunska razina ragbija", rekao je direktor Ragbijaškog kluba Makarska rivijera Stipe Muhtić

Kopirati
Drag cursor here to close