Kyrgios i Kokkinakis otišli do kraja

Ludi poput braće Jensen

"Osvojio sam naslov u Adelaideu, međutim to ne ne može porediti s ovim. Da osvojim Grand Slam turnir sa mojim ortakom s kojim se znam od osme, devete godine", dodao je Kokkinakis.
Sport / Ostali sportovi | 29. 01. 2022. u 16:53 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razmišljao sam određeno vrijeme i onda sam se sjetio. Ne znam koliko pratite tenis i ne znam da li ste čuli za braću Jensen? Luke i Murphy. "Lude" Amerikance koji su u svoje vrijeme bili nešto sasvim neobično sa svijet tenisa. Od stila igranja do načina ponašanja i oblačenja.

Braća Jensen su svoj najbolji tenis igrala u relativnom kratkom razdoblju od 1993. godine do 1997. U tom periodu su osvojili samo četiri turnira, te su izgubili još sedam finala. Međutim, teniski svijet su šokirali 1993. godine osvojivši Roland Garros.

Video: US Open Throwback: Jensen Brothers

Od te 1993. godine do danas je bilo izuzetno zanimljivih teniskih kombinacija, u muškoj, ženskoj konkurenciji, u miksu, međutim, nastup jedne nije privukao toliko pažnje kao ove australske ovih dana u Melbourneu.

Dobro, Nicku i Thanasiju je išlo na ruku što igraju doma, u Australiji, međutim opet s druge strane bilo je tu još domaćih igrača koji su igrali parove, ali jednostavno Kyrgios i Kokkinakis su svojim ponašanjem, reakcijama na terenu iz dana u dan "zvali" publiku na tribine, novinare i medije da prate njihove nastupe. Na kraju je i njihova bajka završila onako kako su Australci priželjkivali. Trijumfom. U "sveaustralijskom" finalu protiv Maxa Purcella i Matthewa Ebden 7:5, 6:4. Todd Woodbridge i Mark Woodforde, to je bila posljednja domaća kombinacija koja je uzela naslov 1997. godine.

"Ovaj turnir ovo je nešto posebno. Ja sam osvajao turnire, igrao velike mečeve, ali ovo je nešto sasvim drugo. Cijeli tjedan, svaki meč. Prijalo mi je. I nisam ni jednog momenta pomislio da možemo do titule. Možda tek kada smo stigli do četvrtfinala, ali iskreno, zadovoljan sam posvećenošću koju sam pokazao i ponosan sam što nisam bio mnogo potresen kada sam izgubio od Medvedeva u singlu, ali ono što sam postigao sa Kokom je nevjerojatno, Ovo je za mene broj jedan“, rekao je nakon meča Kyrgios.

Thanasi je na Australian Open došao dobro raspoložen jer je osvojio turnir u Adelaideu. Također za njega vrlo važan trenutak karijere, nakon svih silnih ozljeda koje su ga mučile. Priznao je to on sam nakon meča.

"Imao sam nevjerovatno ljeto, i u poređenju sa svime što sam prošao prethodnih godina, zaista ne mogu da tražim ništa više od ovoga. Osvojio sam naslov u Adelaideu, međutim to ne ne može porediti s ovim. Da osvojim Grand Slam turnir sa mojim ortakom s kojim se znam od osme, devete godine", dodao je Kokkinakis.

Kokkinakis i Kyrgios su već ranije kao momci, junori osvojili jedan naslov u parovima, onaj na Wimbledonu 2013. godine. Posljednji koji su to napravili su bila Bob i Mike Bryan.

"Mi nismo braća Bryan. Ono što su oni postigli je nevjerovatno, ali mislim da to nismo mi. Pokazali smo da je sve moguće kada igramo zajedno i kada smo maksimalno koncentrirani. Nadamo se da ćemo ovaj neobični dubl igrati još malo ove godine. Bilo bi mi čudno da ikada iko osvoji naslov ako igra kao mi. Prilično je nevjerovatno“, rekao je Kokinakis.

Video: Kyrgios and Kokkinakis make Australian Open history

Naravno ni ovo finale nije moglo proći bez "problema" na tribinama. Naime, jedan od navijača je ometao pri servisu Maxa Purcella koji se požalio glavnom sucu. Kamere su vrlo brzo "uhvatile" navijača koji se naljutio i samog Kyrgiosa koji je tražio da isti navijač bude izbačen s tribina. Nick mu je onako s terena poslao poruku "odj..i napolje."

Video: Kyrgios gets unruly fan EJECTED from Australian Open final 

 

Kopirati
Drag cursor here to close