Otkrila ko joj je sportski uzor, najavila nove izazove

Pudar: Ciljamo na zlato, ponosna sam što me svi u BiH vole!

Uskoro za Pudar slijede trke na Europskom prvenstvu za seniore u rumunjskom Otopeniju, koje je na programu od 5. do 10. prsoinca 2023. godine.
Sport / Ostali sportovi | 29. 11. 2023. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar govorila je za službenu stranicu Europske plivačke federacije, uoči Europskog prvenstva u Rumuniji početkom prosinca.

Mnogobrojne medalje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, nalaze se u vitrinama “mostarske sirene”. Naredni cilj Pudar je donijeti prvu povijesnu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama, ali Lana želi da bude i zlatna.

''Prva sam koja je osvojila europske medalje i bila u finalu svjetskih prvenstava, što mnogo znači za mene, ali i moju zemlju. Moj cilj je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo zlatnu olimpijsku medalju sljedeće godine, jer čekamo na tu medalju skoro 25 godina i bila bi tako velika i povijesna!'', rekla je Lana Pudar za European Aquatics.

Voljela plivanje od prvog dana

Hercegovka je počela plivati s pet godina i priznaje da je razmišljala o profesionalnoj karijeri u bazenu kada je napunila deset godina.

''Voljela sam plivanje od prvog dana i kada su moji treneri vidjeli da imam talenta. Kada sam imala deset godina, počela sam da razmišljam o plivanju kao o profesiji. Obarala sam rekorde u svojim uzrastima, što je za mene bilo zaista velika stvar i vidjela sam sebe na vrhuncu ovog sporta u budućnosti'', prisjetila se Pudar.

Pudar inzistira da uspjesi opravdavaju “teške” odluke koje često mora donositi zarad svoje karijere.

''Bilo je teško i još uvijek je ponekad kada imam trenutke u kojima želim da prekinem sve ovo i budem normalna tinejdžerica. Ponekad samo želim da izađem, ili čak da budem kod kuće s prijateljima i obitelji, jer sam često odsutna. Onda se sjetim zašto sve ovo radim, koliko sam dobar i ne želim da prestanem'', priča bh. plivačica.

Odrastajući u Bosni i Hercegovini, Pudar je nedostajalo domaćih plivačkih uzora, ali jednu internacionalnu sportistkinju posebno je obožavala.

Uzor - Sarah Sjöström

''Sarah Sjöström sigurno. Oborila je sve leptir rekorde i od početka je bila moj favorit, moj uzor, a zapravo i dalje je! Prvi put sam se borila s njom na Olimpijskim igrama i bila sam jako uplašena, jer je bilo teško biti među svim tim svjetskim zvijezdama, na mom prvom seniorskom natjecanju. Sviđa mi se kako razgovara s drugim plivačima, kako je razgovarala sa mnom kada sam htjela da se fotografiram s njom. Te kako je i dalje jaka čak i nakon svih godina karijere'', kaže Lana s blistavim osmijehom, a piše European Aquatics.

Lana Pudar, istaknula je u nastavku, kako sada ima za cilj da bude uzor mladim plivačima u svojoj domovini.

''Veoma sam ponosna na ono što sam postigla i svi me u mojoj zemlji vole, tako da je to zaista velika stvar. Stvarno volim kada mi mala djeca prilaze i kažu da sam im uzor i da žele biti poput mene jer osjećam tu podršku i to me motivira”, navodi Mostarka.

Više podrške

Uskoro za Pudar slijede trke na Europskom prvenstvu za seniore u rumunjskom Otopeniju, koje je na programu od 5. do 10. prsoinca 2023. godine.

''Sviđa mi se Otopeni i svidjelo mi se sve prošle godine na Europskom juniorskom prvenstvu (2022.), koje je bilo jako dobro natjecanje na kojem sam isplivala neke dobre rezultate. Ove godine želim da ih učinim još boljim. Imat ću više podrške jer imamo veliki tim, tako da mislim da će biti sjajno i ciljam na zlatne medalje na 100 i 200 metara”, zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close