KVS Orka

Lana Pudar i Kerim Sadiković seniorski prvaci BiH

Lana Pudar, djevojčica koja ima svega 13 godina, postala je SENIORSKA prvakinja BiH u disciplinama 50 i 100m delfin, a Kerim Sadiković, dječak koji ima 16 godina, postao je SENIORSKI prvak BiH u disciplini 100m prsno.
Sport / Ostali sportovi | 12. 03. 2019. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Plivači KVS Orka

U Banja Luci je proteklog vikenda, u vremenu od 08. do 10.03. 2019. godine, održano Zimsko državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju.

Na ovom prvenstvu nastupila su 22 plivačka kluba sa 304 plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u velikom (50 metara) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem vremena. Tijekom tri dana i tri dijela prvenstva, u jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije za večernja finala. Organizator ovog prvenstva bio je Plivački savez Bosne i Hercegovine, a tehnički organizator Plivački savez Republike Srpske.

Na ovom prvenstvu sudjelovala je i mostarska ''Orka'', koja je još jednom dokazala da pripada u sami vrh BH-a plivanja, te da se u ovom mladom mostarskom kolektivu radi zaista vrlo kvalitetno i studiozno, a što su pokazali i rezultati na ovom prvenstvu. Iako su se Mostarci na ovom prvenstvu planirali predstaviti sa oko četrdesetak plivačica i plivača, nažalost najviše zbog zdravstvenih razloga, na ovo prvenstvo su otputovala svega 23 plivača. Međutim, to Mostarce nije spriječilo da i ovaj pokažu sve svoje kvalitete.

Plivači koji su predstavljali klub na ovom prvenstvu su: Dino Kljako, Leopold Dankić, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković, Eman Numić, Dino Jelin, Lana Kaniža, Đani Morić, Una Taslaman, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Danis Harmandić, Lana Pudar, Elena Zovko, Elena Jurković, Luna Rozić, Ajla Kulak, Tarik Numić, Ema Repeša, Ana Vrljić, Nola Bilušić, Nejla Ćerimagić i Širin Alihodžić.

Foto: PR / Plivačice KVS Orka

Iako se ovo prvenstvo održalo na velikom (50 metara) bazenu, na kome Mostarci nemaju priliku da treniraju za razliku od svojih kolega iz Sarajeva i Banja Luke, to ih nije spriječilo da postignu neke zaista odlične rezultate. Plivači ''Orke'' osvojili su čak 92 pojedinačne i štafetne medalje, od čega 52 zlatne, 22 srebrene i 18 brončanih medalja. Od 23 plivača iz kluba koji su otišli na ovo prvenstvo, njih 16 je osvojilo bar jednu od medalja, a 16 ''Orkinih'' plivača okitilo se titulama državnih prvaka, od čega je petero plivača po prvi put osvojilo titulu državnog prvaka.

Lana Pudar, djevojčica koja ima svega 13 godina, pored svoje kategorije, postala je SENIORSKA prvakinja Bosne i Hercegovine u disciplinama 50 i 100m delfin, a oborila je i dva državna rekorda u kategoriji mlađih juniorki u disciplinama 50 i 100m delfin, od čega se posebno ističe rekord na 100m delfin u vremenu 1:03.65, sa fenomenalna 662 FINA boda.

Kerim Sadiković, dječak koji ima 16 godina, također pored svoje kategorije, postao je SENIORSKI prvak Bosne i Hercegovine u disciplini 100m prsno.

Osvajači medalja na ovom prvenstvu bili su:

  • Lana Pudar; 11 zlatnih i 3 brončane medalje.,
  • Elena Zovko; 6 zlatnih, 2. srebrene i 1. brončana medalja.,
  • Kerim Sadiković; 7 zlatnih, 4 srebrene i 3 brončane medalje.,
  • Teodora Stanković; 5 zlatnih, 4 srebrene i 1. brončana medalja.,
  • Nika Vrljić; 3 zlatne, 1. srebrena i 2. brončane medalje.,
  • Danis Harmandić; 2. zlatne medalje.,
  • Leopold Dankić; 1. zlatna i 2. srebrene medalje.,
  • Bakir Hadžimahović; 1. zlatna i 1. srebrena medalja.,
  • Eman Numić; 2. zlatne, 3 srebrene i 1. brončanu medalju.,
  • Dino Jelin; 1. zlatna i 2. srebrene i 1. brončana medalja.,
  • Đani Morić; 1. zlatna, 2. srebrene i 1. brončana medalja.,
  • Emma Repeša; 3 zlatne, 1. srebrena i 1. brončana medalja.,
  • Ana Vrljić; 2. zlatne medalje.,
  • Nola Bilušić; 2. zlatne i 1. brončana medalja.,
  • Nejla Ćerimagić; 3 zlatne medalje.,
  • Širin Alihodžić; 2. zlatne medalje.

Plivačice i plivači mostarske ''Orke otplivali su neka fenomenalna vremena, isplivali su norme za nadolazeća reprezentativna natjecanja, a iz kluba su posebno ponosni na izuzetno ponašanje i vrhunsko druženje mladih plivača.

Iz kluba upućuju čestitke djeci, trenerima, roditeljima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovim rezultatima i koji na bilo koji način pomažu rad kluba.

Škola plivanja Kluba vodenih sportova ''Orka'' ponovo je nakon kratke pauze krenula sa svojim radom u Gradskoj banji na Musali, a sve informacije o upisu u ''Orkinu'' školu plivanja možete naći na ''Orkinoj'' web stranici i na službenoj klupskoj facebook stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close