Porukama na kameri

Khachanov izazvao politički skandal

"Imam armenske korijene. S očeve strane, s djedove, čak i s majčine strane. Ja sam polu-Armenac. Da budem iskren, ne želim ići dublje od toga. Samo sam htio pokazati podršku za moje ljude, to je to", pojasnio je Khachanov.
Sport / Ostali sportovi | 25. 01. 2023. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očito da ni ovaj Australian Open neće proći bez politike. Stvari je zakomplicirao Karen Khachanov nakon plasmana u polufinale. Rus, čiji je otac Armenac, do sada je dva puta na Australian Openu u kameru ispisao riječi podrške Nagorno Karabahu, što su navijači ove zemlje znali prepoznati na tribinama, pa se zastave Armenije mogu vidjeti na njegovom mečevima.

Armenija i Azerbajdžan već se desetljećima spore oko kontrole nad većinski armenskom regijom Nagorno-Karabah, koja se nalazi unutar međunarodno priznatih granica Azerbajdžana. Najgore borbe u regiji dogodile su se nakon raspada Sovjetskog Saveza između 1991. i 1994., kada je poginulo oko 30.000 ljudi. Situacija je ponovo eskalirala 2020. godine, tada je stradalo 6500 osoba kako na jednoj tako i na drugoj strani. Prošle godine je također u ovom dijelu svijeta bilo ratnih sukoba.

"Imam armenske korijene. S očeve strane, s djedove, čak i s majčine strane. Ja sam polu-Armenac. Da budem iskren, ne želim ići dublje od toga. Samo sam htio pokazati podršku za moje ljude, to je to", pojasnio je Khachanov. Stigle su reakcije iz Azerbejdžana, točnije njihovog saveza koji je poslao protestno pismo sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) i nazvao postupke 26-godišnjeg Rusa "provokacijom" i "činom mržnje".

"Savez osuđuje ovaj čin i traži kažnjavanje tenisača. Ujedno je pozvao krovni teniski savez na poduzimanje strogih mjera za sprječavanje ovakvih incidenata u budućnosti", stoji u priopćenju AFT-a. Azerbejdžanski savez traži čak izbacivanje Khachanova a tijekom dana bi trebali uslijediti i reakcije organizatora.

Inače, na kameri je Khachanov u dva navrata napisao:

"Arcah izdrži!" i "Ne gubi nadu i budi jak, Arcah!"

Kopirati
Drag cursor here to close