513. Dani Ajvatovice

Karate turnir u Bugojnu okupio 800 natjecatelja iz četiri države

Predsjednik Karate kluba "Bugojno" Rašid Tihak današnji turnir ocijenio je kao najmasovniji među 25 održanih.
Sport / Ostali sportovi | 17. 06. 2023. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sportskom dijelu kulturno-vjerske manifestacija "513. Dani Ajvatovice" koja traje do 26. lipnja održava se nekoliko sportskih turnira, među kojima su turnir u streljaštvu s vazdušnom puškom, međunarodni turnir u tavli i turnir u karateu.

Turnir u karateu "Bugojno open'' održava se danas u Kulturno-sportskom centru u Bugojnu, uz sudjelovanje oko 800 natjecatelja iz 54 kluba iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Najmasovniji turnir

Predsjednik Karate kluba "Bugojno" Rašid Tihak današnji turnir ocijenio je kao najmasovniji među 25 održanih.

Pojasnio je da turnir ima kontinuitet od 1999. godine, te pohvalio saradnju koju klub ima sa Muftijstvom travničkim kada je riječ o njegovoj organizaciji.

''Kada smo 1999. godine uputili zahtjev Muftijstvu da se organizuje ovaj turnir, naišli smo na dobronajmeran i korektan odnos. U to vrijeme poziciju muftije travničkog obnašao Nusret Abdubegović, a turnir je iz godine u godinu bio sve bolji. Naravno, uz zadovoljstvo Organizacionog odbora "Dana Ajvatovice, a i nas kao domaćina'', kazao je Tihak.

Trener kluba "Zmaj" iz Gradačca Asmir Jahić je istaknuo da natjecanja imaju edukativnu dimenziju, koliko zbog socijalizacije učenika, toliko i zbog sportske primjene onoga što se uči na treninzima.

Foto: MINA / Karate turnir u Bugojnu okupio 800 natjecatelja iz četiri države

''Prije svega želim pohvaliti organizaciju i organizatora ovog turnira, posebno skrenuvši pažnju na njegovu masovnost. Ovo je jedan od najmasovnijih turnira u Bosni i Hercegovini'', ističe Jahić.

Fizička spremnost mnogo govori o ličnosti

S obzirom na činjenicu da se turnir realizira u suradnji sa Islamskom zajednicom u okviru kulturno-vjerske manifestacija "513. Dani Ajvatovice", trener Jahić je prokomentirao odgovornost vjernika prema vlastitom tijelu.

''Fizička spremnost mnogo govori o ličnosti. S druge strane, teško je biti dobar sportista ukoliko niste dobar vjernik. Nije važno je li riječ o karateu ili nekom drugom sportu, ali lijepo je kada je sportista vjerski nastrojen'', kaže Jahić.

U sljedećim danima će u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" biti realizirani i drugi sporstki, kulturni, edukativni i vjerski programi u Travniku, Jajcu, Donjem i Gornjem Vakufu, te Pruscu, priopćila je agencija MINA.

Kopirati
Drag cursor here to close