Karate: Put duha i snage
Priča o tvorcu današnjeg karatea

Karate: Put duha i snage

Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2023. u 09:12 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karate je drevna borilačka vještina koja je svoje korijene razvila na japanskom otoku Okinawi. Ova disciplina kombinira tehnike udaranja, laktovima i koljenima, te blokiranje protivnika. Karate nije samo fizička vježba, već i duhovna praksa koja podučava samodisciplinu, koncentraciju i poštovanje.

Gichin Funakoshi

Kroz povijest karatea, mnoge su ličnosti ostavile duboki trag, ali jedan od najiznimnijih karatista svih vremena bio je Gichin Funakoshi. Rođen 1868. godine u Okinawi, Funakoshi je postao poznat kao "otac moderne karatea". Kao mladić, Funakoshi je bio uvučen u svijet borilačkih vještina, a posebno je bio inspiriran tradicionalnim karateom koji se prakticirao na Okinawi.

Funakoshi je bio priznati stručnjak u borilačkim vještinama, ali njegova vizija i utjecaj na karate nadmašili su okvire samo fizičke borbe. 1922. godine, Funakoshi je predstavio karate japanskom javnosti na Okinavi. Njegov nastup bio je toliko impresivan da je postao slavan diljem Japana, a kasnije i diljem svijeta.

Ono što je Funakoshija istaknulo među ostalim karatistima bio je njegov naglasak na moralnim načelima i filozofiji karatea. On je vjerovao da je pravi cilj karatea postizanje unutarnje harmonije i samousavršavanje, a ne samo puko svladavanje tehnika borbe. Funakoshi je razvio osnovne principe karatea, među kojima su poštovanje, poštenje, samodisciplina i samokontrola.

Njegove ideje su pridobile pažnju i odobravanje mnogih, te je osnovao Shotokan stil karatea, koji je danas jedan od najraširenijih stilova karatea u svijetu. Funakoshi je također napisao knjigu "Karate-Do: Moj put života", koja je postala klasično djelo o karateu.

Gichin Funakoshi je ostavio naslijeđe koje traje i danas. Njegova predanost moralnim načelima i duhovnim aspektima karatea podsjetila nas je da borba nije samo fizička, već i unutarnja. Karate nas uči da pronađemo ravnotežu između snage i suptilnosti, između tijela i uma.

Pouka koju možemo izvući iz Funakoshijevog života je da istinska snaga dolazi iz unutarnjeg  razvoja i samousavršavanja. Kroz karate, možemo naučiti vrijednosti poput poštovanja, samodiscipline i samokontrole, koje nam pomažu da postanemo bolje verzije sebe.

Ilustracija / Detalj iz filma The Karate Kid (1984) 

Karate nas podučava da se ne samo borimo protiv vanjskih protivnika, već i protiv naših unutarnjih slabosti i ograničenja. U procesu treniranja karatea, razvijamo samopouzdanje, upornost i sposobnost prevladavanja prepreka. Naučimo se suočavati s izazovima hrabro i smireno, bez nasilja i agresije.

Kroz karate, otkrivamo da je snaga nešto više od fizičke sposobnosti. Snaga leži u našoj sposobnosti kontroliranja uma i emocija, u našoj spremnosti da budemo strpljivi i uporni, bez obzira na okolnosti.

Gichin Funakoshi je dokazao da karate nije samo sport ili borilačka vještina, već način života. Njegov utjecaj na karate zajednicu ostaje živ i inspirira nas da u svojim životima njegujemo duh karatea. Kroz samodisciplinu, poštovanje i samokontrolu, možemo postići unutarnju harmoniju i izgraditi miran svijet oko nas.

Stoga, neka nas Funakoshijeva priča podsjeti da svaki korak na putu karatea može biti prilika za rast, razvoj i duhovno usavršavanje. Karate je više od borilačke vještine - to je put koji nas uči da postanemo bolje osobe i da gradimo ljepši svijet oko nas.

Kopirati
Drag cursor here to close