Još jedno spektakularno finale

Kansas City Chiefsi prvaci, utakmicu obilježio sporan holding

Jedan od posljednjih napada na utakmici Chiefsa je išao minutu i 48 sekundi prije kraja, nije prošao međutim zastavica je bila bačena. Suci su vidjeli holding iako je kako se to popularno kaže intenzitet prekršaja bio poprilično diskutabilan.
Sport / Ostali sportovi | 13. 02. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem prvog poluvremena je izgledalo kao da Philadelphia Eaglesi imaju utkmicu pod kontrolom. Deset poena prednosti i Patrick Mahomes koji ima problema sa ozljedom. A onda je došlo poluvrijeme, pauza, nakon koje smo dobili neke druge Kansas City Chiefse.

U prvom poluvremenu je briljirao vođa napada Eaglesa Jalen Hurts, koji je dvaput ušao sam s loptom u end zonu te imao i dodavanje od 45 jarda za A. J. Browna. Statistiku mu je pokvarila jedino izgubljena lopta nakon koje je Nick Bolton s njom otrčao do touchdowna za 14-14 u drugoj četvrtini.

Eaglesi su vodili 24:14 nakon poluvremena, ali Chiefsi uzvraćaju vrlo brzo po dolasku iz svlačionica. Vrlo brzo su bili u egalu, da bi u trećoj minutu posljednje četvrtine stigli prvi put do vodstva 28-27, nakon touchdown dodavanja Mahomesa za Kadariusa Toneyja. Manje od tri minute poslije Mahomes je pronašao Skyya Moorea za novi touchdown i povećanje prednosti na 35-27.


Nevjerojatan preokret koji nije slomio Eaglese. Na 5:20 prije kraja utakmice Jalen Hurts ulazi u end zonu Kansasa i utakmica je ponovo u egalu. S obzirom na vrijeme koje je ostalo do kraja utakmice, u tom trenutku je postalo jasno kako sama neka velika pogreška ili field goal mogu odluči pobjednika u regularnom tijeku utakmice. Chiefsi su ipak sačuvali glavu i odradili što treba u posljednjih pet minuta. Maksimalno su pojeli vrijeme. Harrison Butker pogodio je field gol osam sekundi prije kraja za vodstvo 38:35, a na kraju i veliku pobjedu.

I tako su Kansas City Chiefsi drugi put u zadnje četiri godine osvojili Super Bowl. Patrick Mahomes je postao prvi igrač nakon 2000. koji je uspio osvojiti nagradu za najboljeg igrača u sezoni, odvesti svoju momčad do Super Bowla, osvojiti trofej Vincea Lombardija i pritom osvojiti i MVP nagradu u finalnoj utakmici. Jalen Hurts ušao je u povijest i postao prvi quarterback koji je postigao tri touchdowna u Super Bowlu.

Ipak, jedan detalj je obilježio ovo finale. Jedan od posljednjih napada na utakmici Chiefsa je išao minutu i 48 sekundi prije kraja, nije prošao međutim zastavica je bila bačena. Suci su vidjeli holding iako je kako se to popularno kaže intenzitet prekršaja Jamesa Bradberryja koji je držao Smith-Schustera bio jako mali, skoro nikakav za jedan ovakav sport kao što je NFL. Sudac Carl Cheffers nakon utakmice je objasnio kako je bila riječ o čistom držanju za dres te je ustvrdio kako je odluka bila opravdana. Zanimljivo, ovo je bio jedini holding na utakmici.

Treneru Philadelphije Nicku Sirianniju ovo je bio prvi nastup na Super Bowlu, a Eaglesima četvrti dvoboj za trofej Vincea Lombardija, no ostali su na onom jednom osvojenom 2017.
Ovaj Super Bowl, 57. po redu, bit će upamćen kao prvi u kojem su se za naslov borila dva tamnoputa quarterbacka te prvi u kojem su se na suprotnim stranama našla braća: uz Mahomesa, najveća zvijezda pobjedničke momčadi, 33-godišnji tight end Travis Kelce bio je bolji od svog dvije godine starijeg brata Jasona koji igra na poziciji centra u Eaglesima.

Mahomes je utakmicu zaključio s 3 TD-a i 182 yarda, dok je Hurts imao 1 TD uz 304 osvojena yarda. Pacheco i Travis Kelce su dodali po jedan TD kod Chiefsa, A.J. Brown je kod poraženih također imao jedan TD.

Kopirati
Drag cursor here to close