Četvrtfinale SP-a

Kanada i Finska do polufinala preokretima

Najveći preokret su u četvrtfinalu napravili Kanađani. Švedska je golovima Klinberga, Nylandera i Friberga stigla do velikih 3:0, ali će se na kraju ispostaviti nedovoljnih.
Sport / Ostali sportovi | 26. 05. 2022. u 23:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Traje već godinama. Završnica NHL sezone u isto vrijeme kada i Svjetsko prvenstvo. Na kojem po tradiciji nedostaju oni najbolji igrači. S tim da ove godine nema reprezentacija Rusije i Bjelorusije.

Danas su igrani mečevi četvrtfinala, pa će u polufinalu igrati domaćin Finska protiv SAD, odnosno Kanada kontra Češke. Nakon takmičenja po skupinama, četiri iz svake su se našle u četvrtfinalu.

Slovaci su odlično krenuli u Tampereu, protiv Finske su golovima Adama Sykore i Pavola Regende stigli do prednosti od 0:2. Međutim, nakon toga se bude Finci. Iskusni Marko Anttila sa svoja dva gola vraća domaćina u život, a onda Sakari Manninen donosi prednosti Finskoj. Probali su naravno Slovaci u finišu bez golmana, doći do produžetka, ali je Saku Maenalanen sekundu prije kraja poslao pak u praznu mrežu za 4:2 i polufinale.

Amerikanci su u polufinalu ponajviše zahvaljujući golmanu Jeremyju Swaymanu koji je četvrtfinalni susret protiv Švicarske zaključio sa 33 obrane. Sačuvao je svoju mrežu netaknutom, dok su u napadu golove postizali Ben Meyers dva puta i jednom Adam Gaudette.

Česi su u Helsinkiju rutinski svladali Nijemce u četvrtfinalu s 4:1. Česi tri puta kaznili neopreznosti njemačkih igrača i postigli im tri gola s igračem više na ledu. Briljirao je David Krejči koji je sjajnim asistencijama poslužio Davida Pastrnaka i Romana Červenku za prva dva gola na utakmici, a onda i sam postigao treći. Nijemci su već devet minuta prije kraja povukli golmana s leda te golom Moritza Seidera smanjili na 3:1, ali riskantna igra u završnici im se nije isplatila jer je Jiri Šmejkal pogotkom u praznu mrežu postavio konačni rezultat.

Najveći preokret su u četvrtfinalu napravili Kanađani. Švedska je golovima Klinberga, Nylandera i Friberga stigla do velikih 3:0, ali će se na kraju ispostaviti nedovoljnih. Ryan Graves je uspio savladati
Ullmarka, ali je tih 3:1 ostalo na semaforu do posljednjih trenutaka. Tačnije posljednje dvije minute.

Zbog toga što je Rasmus Dahlin ispucao pak preko ograde Kanada je dobila priliku s igračem više, a njezin izbornik Claude Julien odlučio se i na rizik povukavši vratara s leda pa su Kanađani imali šestoricu klizača na ledu protiv četvorice Šveđana. Takav pristup donio je smanjenje na 3:2 preko Pierre-Luca Duboisa, a u nastavku je Kanada krenula po izjednačenje sa šest igrača protiv pet i do njega stigla samo 30 sekundi kasnije kada je mrežu pogodio i Matt Barzal. U produžetku je Nylander isključen zbog spoticanja nakon samo 25 sekundi igre, a Kanada je situaciju četiri-na-tri na ledu riješila golom Drakea Bathersona tek 18 sekundi kasnije.

Rezultati četvrtfinala:
Češka - Njemačka 4:1
USA - Švicarska 3:0
Finska - Slovačka 4:2
Kanada - Švedska 4:3 produžetak

Kopirati
Drag cursor here to close