82. igrača nisu igrala turnir

Kako je PIlić pokrenuo bojkot na Wimbledonu

"Gospoda su željeli prodavati tenis bez proizvoda, a mi tenisači bili smo taj proizvod. Postalo je jasno na tom turniru da bez nas tenisača ne mogu ništa" objasnio je jednom Pilić.
Sport / Ostali sportovi | 27. 06. 2022. u 01:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji Wimbledon je poseban po nekim stvarima koje se prvi put dešavaju. Zabranjen je nastup tenisačima i tenisačicama iz Rusije i Bjelorusije. Nema bodova, nema prvog i drugog, nositelja, neki su otkazali zbog ozljeda itd. Ovo je prilika prije početka današnjeg da se podsjetimo na jedan Wimbledon, onaj iz 1973. godine.

Kad je čak 81 tenisač zbog Pilića odbio zaigrati na turniru. Pilić je odbio zaigrati za jugoslavensku reprezentaciju u Davis Cupu jer je ranije već izborio završni turnir sezone, popularni Masters, u konkurenciji parova. ATP je reagirao zabranivši mu nastup na svim većim turnirima, između ostalih i Wimbledonu, ali ostali tenisači stali su u Pilićev kut i te godine čak 82-ica su otkazali nastup.

Video: Pilić o neigranju na Wimbledonu 

"Dogodilo se to da je Jugoslavija izgubila od Novog Zelanda Davis kup 2:3 u Zagrebu. Tada je bio problem između ATP-a i ITF-a, oni su stavili Davis kup isti tjedan kad i Masters u Bernu. Ja sam rekao, ako dodem do Mastersa u Bernu da ne mogu igrati Davis kup, a prethodno sam igrao 11 godina za Jugoslaviju.

Prema tome ne mogu sad svome partneru reći idem igrati Davis kup, a borili smo se godinu dana da nastupimo. Prije toga sam 12 godina igrao za Davis cup reprezentaciju i nakon prve odbijenice, oni me suspendiraju. No sad mi je drago zbog svega toga jer je te godine tenis postao profesionalni sport, do 73. su nas teniski funkcioneri tretirali kao krumpire i dobivali smo 50 funti za igranje na Wimbledonu. Pazite, 50 funti!

No nisam ja bio važan, nego je važan nastanak ATP-a, ja sam bio jedan od osmorice koji su ga osnovali (Handsome eight; Dennis Ralston, John Newcombe, Tony Roche, Cliff Drysdale, Earl Buchholz, Niki Pilić, Roger Taylor i Pierre Barthes op. a.). Gospoda su željeli prodavati tenis bez proizvoda, a mi tenisači bili smo taj proizvod. Postalo je jasno na tom turniru da bez nas tenisača ne mogu ništa.

Turnir je te godine izgledao smiješno, u trećem kolu igrali su dvojica Engleza koji nemaju pojma o tenisu, pa je bilo jasno kako se sport uskoro mora profesionalizirati. Drago mi je da je moja inicijativa pretvorila tenis u ovo što je danas – profesionalni sport, odnosno vrhunski biznis."

Kopirati
Drag cursor here to close