Titule

Je li najbolji? Što je sve Đoković pokupio u karijeri

Posebno se ističe rekordna 2015. godina koju je Đoković okončao s rekordno osvojenih 16.785 poena.
Sport / Ostali sportovi | 11. 09. 2023. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Debata je gotova, Novak Đoković je najveći svih vremena'', poručuje španjolski sportski list Marca poslije slavlja Srbina na US Openu i osvajanja 24. grand slam titule u karijeri.

U tekstu Marce se nabrajaju razlozi koji neupitno stavljaju Đokovića na pijedestal i dodjeljuju mu zvanje najboljeg tenisača svih vremena.

Prvi i najočigledniji dokaz je da ima najviše osvojenih grand slamova. Zatim se ističe da je Đoković četvrti put u karijeri osvojio tri grand slama u jednoj sezoni, što nikad nitko nije uspio.

Dodaje se zatim da je Đoković upravo započeo 390. tjedan na čelu ATP liste i da je još ožujka 2021. godine prestigao Federera koji ima 310 tjedana na čelu.

Rekordna 2015. godina

Posebno se ističe rekordna 2015. godina koju je Đoković okončao s rekordno osvojenih 16.785 poena. U toj 2015. godini Srbin je osvojio tri grand slam pehara - Australian Open, Wimbledon i US Open i čak sedam Mastersa iz serije 1000, kao i završni Masters.

Kad se već spominju Mastersi, ističe se da ih Đoković ima čak 39, tri više od Nadala.

Uz to, Srbin je jedini tenisač koji je osvojio najmanje jednom svaki od devet Masters turnira iz serije 1000, i ne samo to, nego je svako osvojio po najmanje dva puta.

Video: 22 Amazing Novak Djokovic Shots You

Dodaje se i da je Đoković osvojio čak 12, dakle polovinu od pehara na grand slam turnirima, poslije 30 godine, kao i da je s 36 godina i tri mjeseca postao najstariji osvajač US Opena u povijesti.

Ne smije se zaboraviti ni činjenica da je rođeni Beograđanin osvojio šest završnih Mastersa, isto koliko ima i Federer.

Posebno se dodaje da je Đoković u međusobnom skoru bolji od dvojice najvećih rivala. Protiv Nadala ima skor 30:29, a protiv Federera 27:23.

Postotak uspješnosti

Još jedan podatak koji potvrđuje da je Srbin najbolji svih vremena je postotak uspješnosti na ATP touru.

Đoković je pobijedio u 1076 od 1287 mečeva, što je postotak uspješnosti od 83,6 posto. Nadal je na 82,9 posto, sa 1068 pobjeda u 1288 mečeva.

Kad je u pitanju broj titula, Đoković je među aktivnim tenisačima najuspješniji jer ih ima 96.

Nadal ih ima 92. Ispred pobjednika US Opena su još samo Federer sa 102 i Connors sa 109.

Za kraj, ističe se da je Đoković u nedjelju uvečer odigrao čak 36 grand slam finale, Federer ih ima 31, a Nadal 30.

Nebesa

Đoković je pak poslije pobjede rekao kako bi odavno bio dignut u nebesa na sportskom nivou da nije iz Srbije.

Đoković je, odgovarajući na pitanje novinara smatra li se sad jednim od najboljih sportaš svih vremena, rekao da je na ljudima da to procjene.

"Ostavljam to vama i svima drugima, da li jesam ili nisam, da li zaslužujem da budem dio te diskusije. Činjenica jeste jedna, da nisam iz Srbije, prije mnogo godina bih bio dignut u nebesa na sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svijetu. Ali dobro, to je dio mog životnog putovanja, ja sam zahvalan na tome što dolazim iz Srbije, to mi daje veru i nadu, zato je sve ovo što postižem još slađe i još više me ispunjava, a vi pišite ono što mislite", rekao je Đoković na konferenciji za medije poslije meča.

Kopirati
Drag cursor here to close