Utvrđene nepravilnosti

Hamilton i Leclerc diskvalificirani, bodovi za Williams

Nasumičnim provjerama bolida nakon završetka utrke ustanovljeno je da su na donjoj strani Mercedesa i Ferrarija ploče previše potrošene i da nisu u skladu s tehničkim pravilnikom.
Sport / Ostali sportovi | 23. 10. 2023. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko sati nakon završetka utrke za VN SAD, stigla je potvrda. Na bolidima Lewisa Hamiltona i Charlesa Leclerca tehničkim su pregledom ustanovljene određene nepravilnosti i zbog toga su suci na diskvalificirali vozače Mercedesa i Ferrarija. To znači da se poredak poprilično promijenio. Jer Hamilton je odradio odličnu utrku, pa je završio kao drugi, dok je pobjednik kvalifikacija na kraju bio nešto lošiji, šesti.

Nasumičnim provjerama bolida nakon završetka utrke ustanovljeno je da su na donjoj strani Mercedesa i Ferrarija ploče previše potrošene i da nisu u skladu s tehničkim pravilnikom. Tehničari su svoje otkriće proslijedili sucima utrke, koji su odradili saslušanje s predstavnicima timova.

Oni su potvrdili da su obavljena mjerenja ispravna, a kao mogući uzrok pretjerane potrošenosti ploče naveli su jedinstvenu kombinaciju dosta kvrgave i neravne staze te nedostatka vremena za podešavanje i provjeravanje bolida zbog sprint formata trkaćeg vikenda. Nakon ovih diskvalifikacija, poredak se promijenio.

Sada je Lando Norris drugi, Sainz treći, Perez četvrti, George Russell ima peto mjesto u konačnom poretku, Pierre Gasly šesto, a Lance Stroll sedmo. Yuki Tsunoda se pomakao na osmo mjesto, što znači da je u Texasu osvojio više bodova nego u cijeloj sezoni do sada. Razloga za zadovoljstvo sada imaju i u Williamsu, jer su njihova oba bolida završila u bodovima, što je do prije samo koju godinu bilo nezamislivo.

Alexander Albon promoviran je na devetu, a Logan Sargeant na desetu poziciju. Prvi je to bod u Formuli 1 za Sargeanta i on je sada postao prvi američki vozač koji je ušao među osvajače bodova nakon punih 30 godina. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Michael Andretti osvajanjem trećeg mjesta na Velikoj nagradi Italije 1993.

Kopirati
Drag cursor here to close