Neustrašivi Francuz

Fred Fugen ''skijao po oblacima'', a zatim i po snijegu Alpa

U novom videu, on u slobodnom padu leti ka tlu sa skijama na nogama, izvodeći akrobacije u zraku, prije nego što aktivira padobran i krene u skijašku jurnjavu po snježnim padinama francuskih Alpa.
Sport / Ostali sportovi | 25. 03. 2022. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesionalni BASE skakač i letački stručnjak, Francuz Fred Fugen (42), u svom najnovijem ambicioznom projektu donosi jedinstvenu i kreativnu verziju skijaškog skoka.

U novom videu, on u slobodnom padu leti ka tlu sa skijama na nogama, izvodeći akrobacije u zraku, prije nego što aktivira padobran i krene u skijašku jurnjavu po snježnim padinama francuskih Alpa.

Nakon što je postao poznat po uzbudljivom letu pored Kefrenove piramide u Egiptu i zadivio svijet ulaskom u avion u letu, Fugen je svojoj listi uzbudljivih podviga dodao još jedan. Član ekipe Soul Flyersa u svom novom projektu kombinira let balonom, padobranski skok, akrobacije u zraku i skijanje u La Clusazu, u francuskoj regiji Haute-Savoie.

Ideja projekta bila je da Fugen sa skijama skoči s visine od 6.500 metara, u slodobnom padu izvodi akrobatske trikove, padobranom sleti na planinu i sve okonča ludo brzom vožnjom po snijegu.

Sve to u kombinaciji bilo bi prvi put viđeno, ali on je dodao još jedan element: skok je izveo iz sjedišta pričvršćenog za balon na vrući zrak.

Veći dio treninga za projekat odvijao se na nebu iznad Dubaija, a Fugen je u pratnji prijatelja i snimatelja Vincenta Cottea obavio preko 150 trenažnih skokova.

''Možete zamisliti: cijeli mjesec sam letio iznad pustinje sa skijama na nogama... Ljudi su nas čudno gledali'', objašnjava Fugen.

''Nagib i visina planine su odgovarali onome što sam želio uraditi. Kako koreografija traje 45 sekundi i zasniva se na klasičnom padobranskom skoku sa 4.000 metara, bilo je potrebno dodati tih 4.000 m iznad vrha planine na kojoj sam namjeravao skijati. Vrh La Clusaza je 2.500 m, što nas je dovelo do 6.500 m. Iznad te visine potreban vam je kisik, što sam želio izbjeći jer je skakanje s maskom i bocama jako ograničavajuće“, objasnio je Fugen razloge za odabir La Clusaza za realizaciju projekta.

Projektu je inspiraciju dao i pokojni Vince Reffet, Fugenov bivši letački partner u ekipi Soul Flyersa, koji je tragično nastradao 2020. godine.

''Sa Vinceom smo zamišljali skok sa skijama iz zadnjeg dijela aviona, ali se to nikada nije dogodilo jer je iz više razloga bilo previše komplicirano. Ali kada mi je neko rekao za sjedalo žičare, smjesta sam to zamislio i samom sebi rekao: ‘To bi bilo ludo!’ Tražili smo helikopter za koji bismo okačili korpu, ali nijedan pilot nije želio da prihvati. Tako smo došli do balona sa vrućim zrakom… i ispalo je jako dobro! U sjedalu sam letio pola sata, i bilo mi je jako udobno. Bilo je veoma zabavno i - prije svega - do sada neviđeno, barem koliko ja znam”, izjavio je Francuz.

Usprkos ''neoptimalnim snježnim uslovima i tromjesečnoj pauzi između prvih treninga i realizacije“, Fugen je oduševljen krajnjim rezultatom.

''Sretan sam i osjećam olakšanje što sam uspio izvesti ovaj složeni projekat uz pomoć Dina Raffaulta, reditelja spota. Napravili smo ukupno 15-ak skokova u četiri dana kako bismo snimili sve kadrove koje smo zamislili.“

Kopirati
Drag cursor here to close