Sada su i svjetski prvaci

Finci uzeli dva zlata u tri mjeseca

"Bilo je ludo", oduševljeno je govorio Mikael Granlund. "Bilo je sjajno! Kakva završnica utakmice. Izjednačili su u trećoj trećini, ali smo na kraju pronašli način i pobjedili. Ovo je jednostavno super."
Sport / Ostali sportovi | 30. 05. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije bilo Rusa pa se teško može reći da su najbolji na svijetu, ali gledajući ovaj turnir, pa i ovu godinu dobrim dijelom prihvatamo konstataciju. Jer nakon ovog trijumfa Finska se pridružila Švedskoj, jedinoj selekciji do ove godine koja je uspjela povezati Olimpijsko zlato i naslov Svjetskog prvaka.

Šveđani su to napravili 2006. godine, Finci eto puno kasnije. I ono što je možda najvažnije, na domaćem ledu, prvi put u devet pokušaja. Valtteri Filppula postao je  prvi Finac koji se pridružio Triple Gold Clubu, društvu u kojem su osvajači Olimpijskog zlata, naslova svjetskog prvaka i Stanley Cupa.

"To je nevjerojatno", rekao je trener Jukka Jalonen, tvorac ove finske dinastije. "Ne možete ni shvatiti što se dogodilo. Možda na ljeto, kada budemo malo odmarali shvatimo što se stvarno dogodilo. Mi smo u tri mjeseca osvojili dvije zlatne medalje, to je nevjerojatno!"

Na posljednja četiri velika takmičenja, Finci su bili najbolji ili drugi. Zlato na Svjetskom prvenstvu 2019., srebro 2021., zlato na Olimpijskim igrama prije tri mjeseca, a sada zlato na Svjetskom prvenstvu 2022. Golman Jussi Olkinuora, MVP turnira te hokejaši Marko Anttila i Atte Ohtamaa bili su akteri ovog podviga.

Sama utakmica je bila izuzetno zanimljiva. Prvo je Kanada povela golom Cozensa, nakon čega su Finci napravili preokret preko dvostrukog strijelca Granlunda i Armie.

Situacija nije dobro izgledala za Kanađane, jer su na dvije i pol minute prije kraja gubili dva razlike. Međutim, hokej je još jednom pokazao koliko može biti nepredvidljiv. Za samo 48 sekundi uspjeli su Kanađani postići dva gola (Whitecloud i Comtois) pa je utakmica otišla u produžetak. U produžetku se igralo tri na tri, a Finska je uspjela doći do gola nakon skoro sedam minuta igre. Zabio je Sakari Manninen.

"Bilo je ludo", oduševljen0 je govorio Mikael Granlund. "Bilo je sjajno! Kakva završnica utakmice. Izjednačili su u trećoj trećini, ali smo na kraju pronašli način i pobjedili. Ovo je jednostavno super."
Za Finsku je ovo četvrti naslov svjetskih prvaka, Kanada je 16. put srebrna. Treće mjesto na kraju su uhvatili Česi deklasiravši Amerikance 8:4.

Video: Highlights | Finland vs Canada 

 

Kopirati
Drag cursor here to close