Trenutak odluke

Europsko taekwondo prvenstvo u Sarajevu između koronavirusa i razumijevanja bh.vlasti

Mnogo toga u bh. sportu ovisi od razumijevanja i podrške vlasti.
Sport / Ostali sportovi | 21. 04. 2020. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taekwondo sport u Bosni i Hercegovini doživio je ekspanziju u proteklih nekoliko godina. Ujedinjen savez, odlični rezultati natjecatelja na međunarodnim natjecanjima, organizacija prestižnog G1 turnira, prelazak reprezentativaca Hrvatske pod boje zastave naše države i dobivanje organizacije Europskih natjecanja u pet kategorija. Sve su to rezultati rada saveza koji čine mladi i stručni ljudi.

“Mlad i organiziran tim rezultat je uspjeha. Na čelu državnog saveza je predsjednik August Orlović, odličan posao obavlja i generalni tajnik Vedran Ćubela, tu je Belmir Berberović, koji je inače peti sudac u Europi po rang listama, angažirani su i vanjski suradnici za digitalu i medije, te sportske projekte”, ističe Samir Šarić, predsjednik Organizacionog odbora Europskih natjecanja, ujedno i predsjednik Taekwondo saveza Federacije BiH.

Foto:PR / Samir Šarić

Pokretač i inicijator većine projekata upravo je Šarić, koji ističe da su rezultati Izvršnog odbora za WT prepoznati i u Olimpijskom odboru Bosne i Hercegovine. Tako je na manifestaciji “Sportaš godine” Taekwondo reprezentacija proglašena za najbolju u državi.

“Urađeno je zaista mnogo toga, Savez je u proteklom periodu financirao odlaske na velika natjecanja, organizirao po prvi put G1 turnir koji je inače kvalifikacijski turnir za Olimpijske Igre, poboljšali smo suradnju s medijima, razvili digitalne kanale i trenutno radimo na izradi moderne web stranice. Siguran sam da smo među tri najpopularnija borilačka sporta što pokazuju nagrade od Olimpijskog odbora BiH i drugih institucija”, kaže Šarić.

Nije neobično da natjecatelji iz Bosne i Hercegovine nastupaju u brojnim sportovima za druge države, pogotovo ove u regiji. Ipak, kada natjecatelji iz Hrvatske odluče nastupati za BiH, rijedak je slučaj. Tako je prelazak Marije Štetić i Dinka Šegedina izazvao pažnju javnosti.

Foto:PR / Izaslanstvo

“Naš najtalentiraniji natjecatelj je Nedžad Husić, koji je do prelaska Štetić i Šegedin jedini imao šansu za nastup na Olimpijskim igrama. Ipak, Nedžad je tek od nedavno senior i njegove šanse za plasman su, iako moguće, veoma zahtjevne. Sa druge strane, Dinko Šegedin je u TOP 20 natjecatelja na svjetskoj rang listi što ga svrstava među nositelje i daje mu realne šanse za plasman na Olimpijske Igre. Kao i Marija Štetić koja se nalazi na 15. mjestu svjetske rang liste seniorki. Ukoliko bi se svi kvalificirani Bosna i Hercegovina bi imala tri predstavnika u Tokiju” ističe Šarić.

Novonastala situacija s pandemijom COVID-19 zaustavila je brojna natjecanja, te je velika većina otkazana ili prolongirana za narednu godinu. Tako su Olimpijske Igre odgođene za 2021. godinu, ali ne i Europska natjecanja koja bi se trebala održati u listopadu u Sarajevu. Bosna i Hercegovina i grad Sarajevo trebali bi biti domaćini Europskog prvenstva za seniore, Europskog prvenstva za juniore, Europskog prvenstva za veterane, Finala turnira Gen24 i G1 Bosnia and Herzegovina Open.

“Dvije godine smo radili i lobirali na dobivanju organizacije Europskih natjecanja u Bosni i Hercegovini. Radi se o izuzetnom projektu koji osim popularizacije i razvoja Taekwondoa u našoj državi donosi veliku posjetu, obzirom da u Sarajevo dolazi 1.600 natjecatelja i da se u glavnom gradu BiH očekuje više od 7.000 noćenja tijekom sedam dana, koliko traje natjecanje. Naravno, zbog pandemije sve su opcije sada otvorene, ali ETU (Europska Taekwondo Unija) natjecanje još uvijek nije otkazala ni prolongirala.”

Ipak, korona virus nije jedini izazov u organizaciji ovog natjecanja. Mnogo toga u bh. sportu ovisi od razumijevanja i podrške vlasti. Takav je slučaj i sa Europskim Taekwondo natjecanjima.

Foto:PR / izaslanstvo

“Mi smo uplatili pola hostinga za organizaciju, ali smo do juna dužni uplatiti još pola kako bi definitivno potvrdili ozbiljnost i zadržali rejting kod ETU. Ova situacija će poremetiti mnoge sportske kolektive, ali obzirom da se radi o Europskom prvenstvu i drugim događajima nadamo se da će naše vlasti imati razumijevanja. Događaji bi trebali biti održani od 26. listopada do 3. studenog i postoji realna mogućnost da se ipak održe, ali ukoliko ne izvršimo uplatu doći ćemo u bezizlaznu situaciju”, kazao je na kraju razgovora Šarić.

Dodajmo i to da je BiH bila domaćin ITF Europskog prvenstva u Taekwondou, ali da je to verzija koja nije olimpijska.

Kopirati
Drag cursor here to close