Dostigao Samprasa u All England Clubu

Đoković osvojio po sedmi put Wimbledon

Novak Đoković je sedmi put u karijeri osvojio Wimbledon nakon što je u današnjem finalu savladao Nicka Kyrgiosa iz Australije 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3).
Sport / Ostali sportovi | 10. 07. 2022. u 18:10 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekivano finale. Finale u kojem smo vidjeli sve ono što obično ne gledamo u finalima Grand Slam turnira. Ludo i brzo. Lijepi poeni, kratki, bez puno velikih izmjena. Tučnjava na tribini, uz neizostavnu ogromnu količinu autodestrukcije Nicka Kyrgiosa. Što je itekako odgovaralo Novaku Đokoviću koji je na kraju po 21. put u karijeri osvojio jedan Grand Slam naslov, sedmi put Wimbledon.

Za nešto više od tri sata, Novak je savladao Australca u četiri seta, po setovima, 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3)

Nick uoće nije loše krenuo u meč. Naprotiv, puno lakše od očekivanog. Već u petom gemu prvog seta, Novak je na break loptu odservirao dvostruku. U naredna četiri gema serveri nisu izgubili niti jedan poen na svoj servis. U desetom gemu je Nick iskoristio drugu set loptu. U tom prvom setu Kyrgios je imao 77 posto prvog servisa, 80 posto poena je uzeo na prvi servis, 83 na drugi.

Brojke idealna, igra dobra, ali znate kako je sa Nickom. Pitanje je samo kada će početi to neko njegovo potpuno bespotrebno samouništenje. Novak je poveo 3-1, uvukao je Nicka u nešto duže razmjene, Nick je postajao sve nervozniji.

Sve više je pričao, pa se onda malo svađao sam sa sobom, sa svojim boksom i tako u krug. Međutim, odigrao je tri odlična poena, došao na 0:40 u devetom gemu, bio je jako blizu povratka, barem izgubljenog servisa. Međutim, Novak je spasio prvo tri, pa kasnije još jednu break loptu za 1-1.

Već se po statistici moglo vidjeti koliko je to drugačiji Nick u odnosu na onoga kojeg smo gledali u prvom setu. Prvi servis 71 posto, 60 posto poena osvojenih na prvom servisu, Novak je na returnu uzeo 43 posto poena. Izmeđđu trećeg i četvrtog gema trećeg seta, došlo je do tuče na tribinama Centralnog terena! Obezbjeđenje je brzo reagiralo i sa stadiona odstranilo izgrednike. Sve je ipak trajalo relativno kratko. Nick je sve nervozniji, zaradio je i kazneni poen u tom trećem setu.

Tražio je da se jedna ženska osoba odstrani sa tribina zbog provociranja. U devetom gemu Nick je imao 40:0, pa je promašio jedan lagani volej, pa je izgubio drugi, treći, četvrti poen i na kraju iz ničega servis seg. Naravno da je Novak u svom stilu to iskoristio. Prvu set loptu u trećem setu za 6-4 i velikih 2-1. Đoković je perfektno odradio taj treći set, napravio je samo dvije neforisrane pogreške.

Stvari su malo promijenile u četvrtom setu, onog trenutka kada se Nick smirio. Do tie breaka. Prvog za Novaka na ovogodišnjem Wimbledonu. U tie break je Nick ušao dvostrukom pogreškom i povratka više nije bilo. Novak je vrlo brzo došao do 5-1, iskoristio je meč loptu kod 6-3.

Na kraju je Kyrgios odservirao 30 aseva, Novak 15, Australac je imao bolji postotak prvog servisa (73-63), s tim da je Đoković uzeo 83 posto poena na prvom servisu. Od šest break lopti sa kojima se susreo Đoković, pet ih spasio. Na prvi servis Đokovića, Nick je loše reternirao, tek 17 posto. Winneri su bili na strani Kyrgiosa (62-46), dok su Novak napravio 16 neforsiranih pogrešaka manje.

I na kraju nevjerojatan apsurd. Nakon osvojenog Wimbledona, Novak Đoković će pasti na sedmo mjesto ATP rang liste. Razlog, spor već ranije poznat onaj između ATP i Wimbledona. Nakon današnjeg Wimbledona, kako sada stvari stoje Đoković ide na jedan malo duži odmor. Amerikanci ga zbog cijepljenja ne puštaju u zemlju, a budući da se ne smije vratiti ni u Australiju (osim ako ne dobije posebno izuzeće), idući Grand Slam trebao bi mu biti Roland Garros 2023.

Kopirati
Drag cursor here to close