Ostaje na saslušanju

Đoković ostaje u Australiji

Zbog odgode sudskog postupka australske vlasti nisu zahtijevale da Đoković napusti zemlju. Državni pravobranilac u ovom slučaju Christopher Tran je objavio da će Đoković moći ostati u Australiji do saslušanja na sudu.
Sport / Ostali sportovi | 06. 01. 2022. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski sud odgodio je odluku o žalbi Novaka Đokovića na zabranu ulaska u zemlju do ponedjeljka u 10 sati po lokalnom vremenu, objavila je u četvrtak novinska agencija Tanjug.

Đoković je u srijedu doputovao u Melbourne, ali nakon sedam sati provedenih na aerodromu nije dobio vizu za ulazak u zemlju.

Prvi tenisač svijeta podnio je žalbu na odluku da mu se zabrani ulazak u Australiju, a postupak pred Federalnim sudom u Melbourneu trebao je biti u četvrtak.

Zbog odgode sudskog postupka australske vlasti nisu zahtijevale da Đoković napusti zemlju. Državni pravobranilac u ovom slučaju Christopher Tran je objavio da će Đoković moći ostati u Australiji do saslušanja na sudu.

Lokalne vlasti države Viktorije, čiji je Melbourne glavni grad, nisu mu odobrile ulazak u zemlju jer nije cijepljen, a potom nije podnio odgovarajući zahtjev. Đokovićev je navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje.

Đoković je u utorak objavio da će igrati na Australian Openu nakon što je dobio medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa.

Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi bi dobio liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, koje je obavezno sa sve koji će nastupiti na Australian Openu. Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.

No, australski premijer Scott Morrison izjavio je da će prvi tenisač svijeta morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

Novak reagirao brisanjem AO

Najbolji tenisač svijeta još se nije oglasio o svemu, ali napravio je ono što pokazuje da, bez obzira na žalbu ili drugu aplikaciju za vizu, neće braniti naslov na Australian Openu i pokušati rekordni broj trofeja tamo povećati na deset.

Đoković je sa svoje službene stranice obrisao Australian Open, koji je do sinoć tamo bio prvi u rubrici "Idući turnir". Australian Open igra se od 17. do 30. siječnja.

Vučić: Tražimo da Novak bude u kući, a ne u zloglasnom hotelu

"Ono što smo mogli napraviti, mi smo napravili. Ja sam sinoć prvi put razgovarao s Novakom, jutros drugi put, u skladu s dogovorima koje imamo, Ana Brnabić upravo zove telefonom, moleći i tražeći jednu stvar. Da prije konačne odluke suda u ponedeljak, omoguće Novaku da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju je iznajmio, da se može kretati. To je ono što je Novak tražio od svoje države, naša je obaveza čuvati svoje građane. Pričao sam s njim sinoć i jutros, naše ministarstvo je uključeno", rekao je srbijanski predsjednik Aleksanar Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close