Ukupno 97. naslov u karijeri

Đoković bez problema do naslova u Bercyju

Đoković je prvom setu napravio jedan break, u drugom dva, Dimitrov nije bio niti blizu da uzvrati.
Sport / Ostali sportovi | 05. 11. 2023. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finale je ponudilo daleko manje nego što smo očekivali i vidjeli na ovogodišnjem turniru u Bercyju. Samo dva seta, bez break prilike
za Grigora Dimitrova. Novak Đoković je slavio u dva seta 6-4, 6-3. Za svoj 40. naslov na turnirima iz Masters serije, sedmi u Bercyju,
ukupno 97. u karijeri.

Nakon maratonaca koje su obojica igrala do danas, ovo finale je završilo puno brže. Samo sat i 39 minuta. Đoković je prvom setu napravio jedan break, u drugom dva, Dimitrov nije bio niti blizu da uzvrati. Taj jedan break je došao u osmom gemu prvog setu, drugi u petom gemu drugog i na kraju treću u posljednjem gemu finala.

Podigavši pariški trofej, Đoković je povećao svoju prednost nad Španjolcem na ATP rang listi i za potvrdu broja jedan na kraju ove godine, Novaku je potrebna još jedna pobjeda. Nakon što je eliminirao nositelje Daniila Medvedeva, Huberta Hurkacza i Stefanosa Tsitsipasa, Bugarin je danas bio jednostavno "prazan". Bez dodatne snage, energije, ideje, što uraditi, što napraviti na terenu kako bi ugrozio Novaka. Priznao je to nakon meča Dimitrov.

"Nemam riječi izgorio sam. Jako sam zahvalan zbog ovog izuzetnog tjedna. Posljednja tri mjeseca bile su vrteška, doći do finala znači mi nezamislivo. To ne bi bilo moguće bez ovakve podrške. Novače, čestitam opet. Ne znam što da kažem. Iskreno, još jedna izuzetna titula za tebe i tvoj tim. Moj tim? Bilo nam je sjajno, zar ne? Ovo je bio divan put u sezoni, još jedna sezona na visokom nivou i vrlo sam zadovoljan zbog toga. Hvala vam svima, ja nastavljam da idem u ovom pravcu", rekao je bugarski tenisač. Dimitrov ostaje na sedam titula, posljednja je ona s ATP Finalsa 2017 godine.

"Tri puta sam se vraćao s ivice, četvrtak, petak, subota. Nekako sam pronašao dodatnu brzinu. Danas smo oba bili stegnuti na početku, ostao je bez gasa, ali sam našao taj dodatni udarac. Mislim da je meč bio neizvjesniji nego što rezultat govori, ali još jedna velika pobjeda. Ponosan sam. Prošao sam mnogo puta kroz ono što on prolazi sada. Nadam se da će on nastaviti da igra sjajan tenis. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere.

Bio sam tri meča na rubu poraza. Bliži porazu nego pobjedi prije ovog današnjeg. Tim više ovaj trijumf i trofej u Parizu znači više. Zahvalio bih se svom timu što je bio uz mene. Oni znaju što smo prošli ovih dana. Ogromni izazovi. Tako da je pobjeda još slađa", naglasio je Novak. Đoković je prvi put u Bercyju slavio 2009. godine, protiv Monfilsa. Do danas je u finalu pobjeđivao Ferrera, Raonica, Murraya, Shapovalova, Medvedeva, prije nego što je danas savladao Dimitrova.

Kopirati
Drag cursor here to close