Janne Ahonen

Cijena utapanja u alkoholu: Od nacionalnog heroja do mirnog automehaničara

On je skakač s najviše postolja u povijesti (103) i skakač s najviše pobjeda u jednoj sezoni (12). Jedan je od trojice skakača koji su uspjeli pobijediti 6 puta za redom.
Sport / Ostali sportovi | 11. 05. 2022. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Janne Petteri Ahonen, jedan od najvećih svjetskih skakača na skijama i jedan od najuspješnijih finskih sportaša svih vremena, rođen je na današnji dan prije 45 godina, 11. svibnja 1977. u Lahtiju.

Debitirao je u svjetskom kupu 13. prosinca 1993. godine u Ruhpoldingu i osvojio je 56. mjesto. Od tada je (do 6. siječnja 2008.) ostvario 35 pojedinačnih pobjeda, 41 druga mjesta i 27 trećih mjesta.

U sezonama 2003./2004. i 2004./2005. je odnio ukupnu pobjedu u svjetskom kupu. On je skakač s najviše postolja (133) i osvojenih bodova u povijesti te skakač s najviše pobjeda u jednoj sezoni (12). Jedan je od trojice skakača koji su uspjeli pobijediti 6 puta za redom.

Sa 36 pobjeda u Svjetskom kupu Ahonen drži četvrto mjesto iza Gregora Schlierenzauera, Mattija Nykänena i Adama Małysza. Ahonen je 2005. proglašen za finsku sportsku ličnost godine.

Vlasnik je i dva olimpijska odličja. Momčadska srebra ima iz 2002. i 2006. Na svjetskim prvenstvima osvojio je 10 odličja, što na maloj, što na velikoj skakaonici (4 zlata, 2 srebra, 4 bronce).

Uspješan je bio i na svjetskim prvenstvima u letovima: srebro iz 1996., bronca iz 2000., srebro iz 2004., te dva momčadska srebra iz 2004. i 2006.

Ahonen je nastupao 16 sezona na Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice. Ima devet pojedinačnih pobjeda i pet ukupnih pobjeda (1999., 2003., 2005., 2006. i 2008.)

Pobjedom na turneji 2008. godine postao je prvi skakač u povijesti koji je slavio pet puta. Zanimljiv je podatak da je 1999. godine odnio ukupnu pobjedu, a da nije upisao niti jednu pojedinačnu pobjedu na turneji.

Video: Janne Ahonen - 36 world cup victories 1993-2008

Fatalni skok u alkoholizam

Ovaj izvanserijski sportaš platio je svoje uspjehe i ogromnu popularnost visokom cijenom - postao je alkoholičar.

"Ja sam liječeni alkoholičar koji se bori iz dana u dan. Godine 2013. sam potpuno samostalno donio odluku da ću prestati piti. Shvatio sam da je sve izmaklo kontroli. Iako su me drugi malo pritiskali, odlučio sam da mi je dosta, ali u isto vrijeme nisam osjećao da mi treba ikakva pomoć u tome" ispričao je Ahonen početkom ove godine na finskoj televizijskoj postaji Yle.

Nakon što se jednom odrekao alkohola, uslijedio je ponovni povratak staroj navici.

"Shvatio sam da nema ništa loše u tome da budem malo skromniji, pa sam potražio pomoć. I od tada je dobivam. Borim se da ostanem trijezan iz dana u dan. Nadam se da je ovo bio zadnji put da sam posrnuo", objasnio je Ahonen.

Bolno ateriranje u Kranjskoj Gori

Pričalo se za njega još u najboljim danima karijere da voli zaviriti preduboko u čašu, ali tek je u biografiji "Kraljevski orao" prvi put otvoreno progovorio o svojim problemima. Prisjetio se tada i kako je mamuran 2005. na Planici, nakon cjelonoćnog opijanja, skočio 240 metara i pri doskoku teško pao.

"Prvo smo popili paket piva u hotelu, a onda smo obišli sve moguće barove u Kranjskoj Gori. Prije tog skoka boljelo me cijelo tijelo. Bio sam mamuran i nisam se mogao koncentrirati. Zaudarao sam na alkohol, ali nisam htio da trener zna što sam napravio. Kad sam pao i kad su liječnici dotrčali do mene, pokušao sam pobjeći jer sam se bojao nalaza krvi. Bio sam glup", opisao je u knjizi.

Dotaknuo se te priče i u spomenutoj emisiji u kojoj je gostovao.

"Danas mi nije nimalo ugodno gledati taj skok", priznao je.

Video: Janne Ahonen 240m FALL Planica 2005

Smiraj našao u popravljanju vozila

Janne Ahonen već neko vrijeme živi daleko od javnosti i sporta koji ga je učinio popularnim. Posvetio se automobilima i kamp-kućama.

"Uglavnom se fokusiram na kampere, ja ih pravim i prodajem. Također, radim i na njihovom opremanju, redizajniranju… Mušterije me pozivaju i traže od mene da im instaliram određene stvari, poput stražnjih radara. Drago mi je što konačno mogu živjeti kao običan čovjek. Prokleto je lako i lijepo doći na posao kada znaš da ćeš nakon radnog vremena opet imati slobodnog vremena i da nećeš osjećati pritisak", pojasnio je Ahonen.

Čuveni Finac je naglasio da je dugo živio kao velika zvijezda i da zbog toga nije dovoljno razvijao pravu stranu svoje ličnosti. Sada je sretan što je pronašao sebe i svoj mir.

"Želim naglasiti da Janne Ahonen, koji je jedno vrijeme živio život kao nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Život superheroja je bio zaista težak, a naravno da me mentalno ojačao. Ipak, tijekom svih uspješnih godina bilo je teško pronaći sebe. Kada sam završio karijeru, moj razvojni proces se nastavio tamo gdje je stao kada sam imao 15 godina. Prvo, počeo sam misliti o tome tko sam zapravo i sada sam pronašao odgovore. Kao sportaš bio sam privilegiran na mnogo načina i imao sam neizmjerno velik broj nezaboravnih uspomena, ali, na svu sreću, to vrijeme je prošlo. Dogodila mi se velika duhovna promjena", rekao je Ahonen.

Foto: Instagram / Janne Ahonen na radnom mjestu
Kopirati
Drag cursor here to close