Preko 600 sudionika i gostiju

Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Festival je završen u nedjelju spektakularnim pobjedama nekih od najboljih profesionalnih biciklista i proglašenjem pobjednika.
Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2022. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri dana događanja, popunjen cijeli tjedan i preko 600 sudionika i gostiju iz zemalja regije su samo neke brojke s Blidinje BIKE Festivala, odnosno festivala brdskog biciklizma i cikloturizma. Festival je završen u nedjelju spektakularnim pobjedama nekih od najboljih profesionalnih biciklista i proglašenjem pobjednika, no i petak i subota ispunili su očekivanja svih prisutnih.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Blidinje je dobro poznata regija u velikoj zajednici brdskih biciklista, posebno nakon Blidinje BIKE Festival događaja koji već 4 godine za redom promovira i šalje pozitivne slike ovog Parka prirode diljem svijeta. Ista stvar se događa i ove godine kada globalni mediji ponovno promoviraju i izvještavaju s festivala; no naravno mediji nisu sami, sudionici i posjetitelji dijele vijesti s milijunima svojih pratitelja na društvenim mrežama.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Festival je završio u nedjelju sa središnjim događajem i glavnom utrkom XCM Herzegovina, a na utrci kao najbolji pokazali su se Vedad Karić (veliki maraton), Karla Kustura (mali maraton) i Ivan Soldo (mali maraton). Domaći vozači pokazali su svoje iskustvo na stazama Blidinja i dobro poznavanje ovog područja budući da već četvrtu godinu za redom sudjeluju na ovom događaju.

Događaj Blidinje BIKE Festival započeo je već u Petak; 22.7. sa prezentacijom projekta svim sudionicima događaja, odnosno svega onog što su organizatori pripremili za vikend koji je pred njima.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Subota je već tradicionalno kao dan za rekreativce, cijele obitelji i najmlađe uzraste donio jako uzbudljive događaje, poput biciklijade "Stazom Ajduka" koja je promovirala prelijepa područja Parka prirode Blidinje svim rekreativcima, ali i dječje utrke koja je donijela puno uzbuđenja, obilje sreće i smijeha.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Za najmlađe natjecatelje smo pripremili utrku na kružnoj stazi dužine 1 km podijeljenu prema uzrastima u predivnom ambijentu u blizini restorana Staza na središnjem mjestu festivala gdje su najmlađi bili u mogućnosti da uživaju i u dodatnim sadržajima koje nudi BBF, poručili su u priopćenju.

Žestoki, smjeli, hrabri, odvažni, neustrašivi, klinci lavljeg srca, uz poslovično glasnu i mnogobrojnu podršku publike, tu na lokalitetu Parka prirode Blidinje osvajala su svoje prve medalje i sanjala o novim sportskim uspjesima.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Nedjelja je dan koji donosi prelijepe fotografije iz profesionalnog biciklizma i šalje ih diljem svijeta s ciljem promocije Blidinja, ali i Bosne i Hercegovine kao izvrsne destinacije za sve sportaše koji uživaju na natjecanjima nekih vrhunskih događaja koji se organiziraju sjevernije na Alpima, budući da su komentari svih sudionika bili da Blidinje i jeste preslika ovog prelijepog planinskog sustava koji se prostire između Srednje i Južne Europe.

Organizatori su za nedjeljni događaj XCM Herzegovina svim sudionicima pripremili dvije staze i to stazu Velikog maratona u dužini 60km i stazu malog maratona u dužini 30km. Da su staze bile jako uzbudljive, sa prelijepim prizorima na prirodne ljepote Blidinja, ali i iscrpljujuće potvrdili su i komentari svih sudionika po ulasku u ciljnu zonu.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Na utrci XCM Herzegovina sudjelovalo je više od stotinu profesionalnih biciklista koji su okušali snage na stazama Blidinja. Kao najbolji biciklista, ujedno i obranivši svoju prošlogodišnju titulu pobjednika, pokazao se Vedad Karić (BK Rotacija Spin) koji je stazu velikog maratona prošao u vremenu 2:22:47. Dražen Akrap (BK Tempo) iz Viteza zauzeo je drugo mjesto na postolju, dok na trećem mjestu završio Davor Krezić (BK Kairos) iz Splita.

Na malom maratonu zasjao je Ivan Soldo (BK Široki) iz Širokog Brijega, kojem su treninzi na domaćem terenu, ali i dobro poznavanje staze donijeli najviše mjesto na postolju. Ivan je stazu malog maratona završio u vremenu 1:14:17. Drugo mjesto zauzeo je Filip Džido (BK Tempo), dok je treće pripalo Dominiku Šimiću (BK Čapljina).

Među damama kao najbolja pokazala se mlada Karla Kustura (BK X Factory) iz Travnika koja je pobijedila na stazi malog maratona sa vremenom 1:36:20. Slijede je Martina Čondra (BK Rotacija SPIN) iz Viteza na drugom mjestu i Suzana Kontić (BK Petar Svačić) iz Drniša na trećem mjestu.

Foto: PR / Blidinje BIKE Festival još jednom stavio Blidinje na globalnu kartu cikloturizma

Sa ceremonijom proglašenja pobjednika i dodjelom nagrada službeno je i završilo četvrto izdanje Blidinje BIKE Festivala, koje je po riječima organizatora, ali i svih prisutnih još jednom ispunilo sva očekivanja.

''Nažalost, tijekom održavanja događaja na Blidinju su harali veliki požari, koji su donijeli nemile scene svim prisutnim, a ovim putem želimo pozdraviti i zahvaliti se svim dobrim i hrabrim ljudima koji na terenu pomažu u gašenju požara, od vatrosnih službi, GSS-a, planinarskih društava, sve do dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć. Trenutnu situaciju na Blidinju možete pratiti na društvenim mrežama udruge Visit Blidinje koja je ujedno i partner Blidinje BIKE Festival događaja. Bitno je kazati kako je i jedan dio redara Blidinje BIKE Festivala po završavanju događaja prijavio se da volontira i pomaže u sprječavanju požara'', istaknuli su organizatori.

Ovom prilikom organizatori se još jednom žele zahvaliti svim sponzorima i prijateljima događaja koji pomažu promociju Blidinja, kao i Bosne i Hercegovine i to:

Pokrovitelji događaja: Federalno ministarstvo Kulture i Sporta, Federalno ministarstvo Obrazovanja i Nauke, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Općina Posušje, Turistička zajednica HNŽ/K, Sportski Savez Grada Mostara i Visit Blidinje.

Zlatni sponzor: HT ERONET

Srebrni sponzor: M.T. Abraham Group

Brončani sponzor:  Spartan Sport – GIANT

Sponzori: Capriolo Mostar, GumaM, Autoservis Čip, LEDA Voda, Hercegovina Vino, restoran ''Hajdučke Vrleti'', restoran ''Staza'', Lasta Čapljina, Violeta Grude, Nameks supermarketi.

Kopirati
Drag cursor here to close