Prvi čovjek Europske biciklističke federacije

Enrico della Casa: Puna podrška Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

Enrico della Casa ostao je oduševljen prirodnim ljepotama Hercegovine i Mostara u kojem je boravio, te najavio skoriji dolazak sa cijelim Upravnim odborom UEC-a.
Sport / Ostali sportovi | 27. 06. 2022. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda prvi čovjek Europske biciklističke federacije (UEC), Enrico della Casa boravio je u Mostaru, gdje je sa Tonijem Zorićem, predsjednikom Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine (BiSaBiH) razgovarao o modelima unaprijeđenja rada BiSaBiH, kao i razvoja biciklizma u Bosni i Hercegovini. Enrico della Casa ostao je oduševljen prirodnim ljepotama Hercegovine i Mostara u kojem je boravio, te najavio skoriji dolazak sa cijelim Upravnim odborom UEC-a.

Jutros je u prostorijama Sportskog Saveza Grada Mostara (SSGM) održana konferencija za medije, a goste je dočekao Senad Kevelj, predsjednik SSGM, koji je pozdravio sve prisutne i poželio dobrodošlicu prvom čovjeku UEC-a u Grad Mostar.

"Ovo je veoma značajan posjet za nas, s obzirom na veličinu institucije koja je Europska biciklistička Federacija, a naš posao i jeste svako unaprjeđenje sporta u Gradu Mostaru, pa tako i biciklizma koji je u posljednje vrijeme postao značajan sport za nas. Važno je naglasiti da je ova posjeta upravo tu zbog naše suradnje i razvoja biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini, te moguća organizacija Europskog biciklističkog prvenstva u Bosni i Hercegovini", kazao je Kevelj.

Foto: PR / Enrico della Casa: Puna podrška Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

Enrico della Casa je izrazio želju da se u veljači 2023. godine upravo u Mostaru održi sastanak Upravnog odbora UEC-a, što bi značilo kako će Mostar ugostiti čelne ljude federacije iz 7 zemalja svijeta, dok bi u 2026 godini Bosna i Hercegovina mogla dobiti organizaciju kongresa UEC-a što bi u našu zemlju dovelo goste iz 50 zemalja.

Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine imao je za kazati: "Prije svega želio bih se zahvaliti Kevelju na lijepom uvodu u konferenciju i na gostoprimstvu, te Enrico della Casa na posjeti mom rodnom gradu kao i izraženoj želji za boljom suradnjom".

"Doista velika je čast kada te posjeti prvi čovjek UEC-a, a značaj je veći kada je razlog posjete unaprjeđenje suradnje između UEC i BiSaBiH, kao i razvoj biciklizma u BiH. Mogu kazati kako smo dogovorili dobru suradnju i projekte od kojih će prije svega imati značaj naši sportaši kroz organizacije trening kampova i edukativnih radionica, kao i lakših nastupa na utrkama u Europi. Naš cilj jeste i organizacija Europskog prvenstva ovdje u BiH, a koje bi dovelo ekipe i timove iz 50 zemalja u našu zemlju. Moj konačni cilj ostaje i organizacije "Trke kroz Bosnu i Hercegovinu" upravo po uzoru na utrku kroz Hrvatsku, odnosno "Tour of Croatia", utrke koja će prema svijetu poslati najljepšu razglednicu naše zemlje", dodao je Zorić.

Foto: PR / Enrico della Casa: Puna podrška Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

"Svjesni smo da je velik posao pred nama, ali tu je i činjenica da smo mi unatoč teškim uvijetima iznosili neke velike projekte, a danas praktički kada imate ovako veliku instituciju kao UEC, koja stoji iza vas i koja je spremna sve naše napore podržati i financijski i kroz ogromna iskustva koja imaju, kao i ljudske resurse uspijeh je zagarantiran. Vjerujem da je današnji dan prekretnica biciklizma u BiH i da će naši budući projekti donijeti za Bosn i Hercegovinu značajan pomak u sportu, kao i promociju naše zemlje kroz sve popularniji sport na svijetu – biciklizam", zaključio je Zorić.

Europska biciklistička federacija broji 51 zemlju članicu, neke od njih su velike poput Francuske, Italije, Španjolske, a neke su manje poput Malte, Andore i BiH. Međutim bez obzira na to, organizacija kongresa je uvijek na istom nivou bez obzira na veličinu zemlje i svaka zemlja ima istu ulogu i jednaka prava.

Foto: PR / Enrico della Casa: Puna podrška Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

"Dobro jutro svima, prije svega želio bih se zahvaliti na gostoprimstvu i ponosan sam što se nalazim u ovim prostorijama koje predstavljaju stogodišnju tradiciju sporta u Mostaru. Ovo je moj prvi posjet Mostaru i bilo je pravo zadovoljstvo otkriti ovaj grad, doista sam uživao u posjeti i sigurno je kako ovo neće biti moja i posljednja posjeta ovom gradu i zemlji, ne samo zbog ljepote ove zemlje, nego i projekata i planova koje smo dogovorili u budućnosti", kazao je della Casa.

"Europska biciklistička federacija broji 51 zemlju članicu u Europi i posljednje vrijeme provodim obilazeći nacionalne federacije, kako bih se bolje upoznao sa njihovim predsjednicima i nastojao unaprijediti našu suradnju. Poseban značaj dajemo pridodajemo manjim federacijama i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina te nastojimo dati podršku kroz "UCI Solidarity programe", kako bi unaprijedili rad federacija, digli biciklizam na još veću razinu u cijeloj Europi i kako bi smo još bolje povezali sportaše iz svih zemalja kroz trening kampove, edukacije osoblja koje je uposleno u Savezima kroz edukativne radionice, te organizacije profesionalnih biciklističkih događaja. Također, razgovarali smo i unaprjeđenju rekreativnog biciklizma ili "biciklizma za sve", kao i korištenju bicikla kao ekonomskog i zdravog oblika prijevoza u urbanim sredinama", kazao je della Casa.

Foto: PR / Enrico della Casa: Puna podrška Europske biciklističke federacije za Bosnu i Hercegovinu

"Jučer smo dogovorili kako ćemo zajedno početi surađivati na nekim projektima do kraja ove godine, kako bi smo sa njihovom implementacijom mogli krenuti već u 2023 godini. Europska biciklistička federacija  godišnje organizira 18 Europskih prvenstava, 12 utrka kupa Europe, što nam u konačnici donosi 65 dana natjecanja u godini, tako da smo jako aktivna federacija i nastojati ćemo neke od tih događaja dovesti ovdje u BiH, upravo zbog odličnog posla koji ova federacija radi u posljednje vrijeme", zaključio je della Cassa.

Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine trenutnno broji preko 40 klubova članica Saveza, te više od 300 licenciranih profesionalnih sportaša i sportskih radnika. Sve informacije vezane za rad BiSaBiH možete pronaći na službenoj web stranici: www.bisabih.ba

Kopirati
Drag cursor here to close