Golf na raskrižiju

Arapi dijele golfere, Woods odbio skoro milijardu

Prvi turnir se igra na terenima The Centurion Cluba u St Albansu. Kako sada stvari stoje golferi koji nastupe na ovom turniru mogli bi vrlo biti suspendirani od strane PGA.
Sport / Ostali sportovi | 07. 06. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tiger Woods je odlučio odbiti ponudu organizatora za učešće na novoformiranom turnir golf serije Saudi-backed LIV Golf Invitational Series koju financiraju naravno osobe iz Saudijske Arabije.

Za sada se spominje cifra od devet brojki, navodno se radi o pomalo nevjerojatnih milijardu dolara.

Prvi turnir starta u četvrtak i kako sada stvari stoje mogao bi proizvesti velike probleme golfu kao sportu. Organizatori novonastale Invitational Serije su spremnu uložiti 180 milijuna funti kako bi privukli neke od najvećih golferskih zvijezda. Naravno bez Tigera. Prvi turnir se igra na terenima The Centurion Cluba u St Albansu.

Prema najavama golferi koji nastupe na ovom turniru mogli bi vrlo lako suspendirani od strane PGA, ali organizatori imaju svoje adute, za sada spominju igrače kao što su Dustin Johnson, Phil Mickleson, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Ian Poulter ili Lee Westwood. Igrači koji imaju ogromnog iskustva i koji su osvajali velike turnire, Ryder Cup.

Ovo je nije prvi put da se slične stvari događaju u golfu, ali je ovaj put za razliku od 1994. stvar dovedena do realizacije. Prije toga je 1994. godine, legendarni Greg Norman predložio osnovanje World Golf Toura, ali nije prošlo.

Ova priča o nekoj novoj organizaciji golf turnira traje već određeno vrijeme, još tamo 2020. godine je povjerenik PGA Tour Jay Monahan upozorio je da će se svaki igrač koji se pridruži "suparničkoj ligi" suočiti s suspenzijom, možda i doživotnom.

Sada je tu opet negdje Greg Norman koji je dobio posao izvršnog direktora LIV Golf Invitational Seriesa, dok je Phil Mickelson odlučio prihvatiti ponudu Saudijaca iako je ranije znao reći kako su " to užasni idioti u zemlji koja ne poštuje osnovna prava". Međutim, sada kaže kako je rad sa Saudijcima "prilika koja se pruža jednom u životu da se preoblikuje način funkcioniranja PGA Toura" stvaranjem nove serije turnira drugačijeg formata. Uz pomenutog Mickelsona, svakako veliko iznenađenje predstavlja reakcija nekadašnjeg broja jedan Stevea Johnsona koji je još u veljači dao svoj glas PGA Touru, ali je čini se razlog zbog kojeg je promijenio svoje mišljenje financijske prirode, odnosno novca kojeg je dobio, za razliku od Brysona DeChambeaua.

Prema najavama za sada pod vodstvom LIV Golf Invitationala igrat će se sedam turnira, osmi će biti momčadskog karaktera. Na tom turniru će igrati 12 momčadi sa po četiri igrača, koje će imati svoje ime, dresove i nazive. Što se tiče pojedinačnih turnira razlika je u tome što će se igrati na 54 rupe, za razliku od pravila da se igra na 72.

Prvih sedam turnira će imati nagradni fond od 20.2 milijuna funti, s tim da će 4.2 milijuna funti razlike podijelit najbolje momčadi. Svaki igrač za nastup ima zagarantiranih 96.000 funti.Pojedinačni pobjednik zaradit će 3.2 milijuna funti - 1 milijun funti više od Scottieja Schefflera pobjednika Mastersa. Za finale sezone u Miamiju, nagradni fond se udvostručuje s 40.4 milijuna funti.

Kopirati
Drag cursor here to close