Prijave u tijeku

Aleksa Vuković, pobjednik prve Red Bull 400 utrke na Igmanu: Dok se borite - imate šansu

Na kultnoj velikoj skakaonici na igmanskom Malom polju, među 120 natjecatelja izdvojili su se pobjednik u muškoj konkurenciji, Aleksa Vuković, i pobjednica u ženskoj konkurenciji, bh. reprezentativka Adela Čomor .
Sport / Ostali sportovi | 23. 06. 2022. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se odabranom društvu zemalja u kojima se održavaju utrke svjetskog Red Bull 400 prvenstva pridružila prošle godine.

Na kultnoj velikoj skakaonici na igmanskom Malom polju, među 120 natjecatelja izdvojili su se pobjednik u muškoj konkurenciji, Aleksa Vuković (04:22:29), i pobjednica u ženskoj konkurenciji, bh. reprezentativka Adela Čomor (05:28:84). Oni su u povijest ušli kao prvi pobjednici, a samim tim i vlasnici najboljih vremena, koja će možda već ove godine biti oborena. Vuković će nastupiti i ove godine, te naglašava da ponovo želi dotaknuti vrh.

Foto: Red Bull / Aleksa Vuković, pobjednik prve Red Bull 400 utrke na Igmanu

''Ja sam pobjednik prvog izdanja Red Bull 400 na Igmanu i aktualni rekorder staze. Ove godine se ponovo nadmećem protiv skakaonice, sebe i drugih natjecatelja. Obrana titule će biti validna samo ako oborim vlastiti rekord, što će biti najveći izazov za mene'', ističe Aleksa.

Red Bull 400 slovi za najtežu utrku na svijetu, a nastala je u Austriji 2011. Riječ je o vertikalnom usponu na neobičnoj stazi - skijaškoj skakaonici. Utrka je duga svega 400 metara, ali predstavlja veliki izazov i za one najspremnije. Natjecatelji kreću od podnožja brda i pokušavaju što prije doći do vrha, pri čemu moraju savladati nagib od 37 stupnjeva, odnosno 170 metara visinske razlike, u samo 400 metara staze.

Aleksa je već započeo bazične pripreme i optimističan je.

Foto: Red Bull / Aleksa Vuković, pobjednik prve Red Bull 400 utrke na Igmanu

''Glavni fokus je na dugoročnoj izdržljivosti i maksimalnoj snazi, i do 2. srpnja bih trebao biti na zavidnom nivou. Ove godine očekujem sebe u još boljem izdanju. Od prošle godine u sjećanju su mi ostala jaka upala mišića, definitivno dobar provod i nova poznanstva'', kaže on.

''Ova trka je ultimativni test uma i tijela. Svima koji se dvoume oko prijave, savjetujem da izađu van svoje zone komfora i testiraju svoj karakter i tijelo'', poručuje prošlogodišnji pobjednik.

Utrka se organizira u kategorijama za žene i muškarce, koji će startati odvojeno, ali za sve važe ista pravila i format. Natjecatelji će biti podijeljeni u grupe, kroz koje će pokušati da izbore mjesto u finalu.

Foto: Red Bull / Aleksa Vuković, pobjednik prve Red Bull 400 utrke na Igmanu

''Najbolja priprema za ovakvu trku je trening maksimalne snage nogu u kombinaciji s kardiom i specifičnom snagom nogu - skokovi i trčanje u brdima. Poruka svim natjecateljima je da voda neće postati toplija ako čekate. Brdo je i dalje tu, prijave su otvorene, a dok se borite i trenirate - imate šansu'', Aleksin je savjet.

Prijave za utrku su u tijeku, za najuspješnije natjecatelje predviđene su primamljive nagrade, a svi sudionici će dobiti zanimljiv startni paket s iznenađenjima. Startni paket sadrži Topspeed ruksak, dres, medalju i bocu s vodom, a sudionici će dobiti i kupon za konzumaciju hrane i pića. Cijena startnog paketa iznosi 50 KM, a njegova vrijednost 90 KM.

Pored Alekse, među brojnim natjecateljima naći će se i pobjednici Zelene staze na nedavno održanom Vučko trailu - Džemo Jašarević i Emina Alagić, koji su osvojili startni paket za Red Bull 400.

Kopirati
Drag cursor here to close