Pariz

Rumun Preda i Australka Iffland najbolji na Red Bull Cliff Divingu

Bilo je ovo deveto natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održano u Francuskoj, ali tek prvo u njenoj prijestolnici.
Sport / Ostali sportovi | 20. 06. 2022. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Catalin Preda i Rhiannan Iffland pobjednici su Red Bull Cliff Diving natjecanja u Parizu. Na drugoj stanici sezone 2022, održanoj ovog vikenda u glavnom gradu Francuske, Rumun je postavio novi rekord za najveći broj bodova na jednom takmičenju, a Iffland se vratila na pobjednički kolosijek.

Bilo je ovo deveto natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održano u Francuskoj, ali tek prvo u njenoj prijestolnici. Više od 20.000 gledatelja prisustvovalo je nadmetanju najboljih svjetskih skakača i skakačica na rijeci Seni, preko puta Eiffelovog tornja.

Publika je priželjkivala pobjedu lokalnog favorita, legendarnog Britanca Garyja Hunta, koji je prije par godina promijenio sportsko državljanstvo i sada nastupa pod francuskom zastavom. No, nadmašio ga je Rumun Catalin Preda, postavivši pritom novi rekord u broju bodova osvojenih na jednom natjecanju (470,50), koji je do sada držao upravo Hunt. Novopečeni Francuz zauzeo je drugo mjesto, dok je treći bio još jedan Rumun, Constantin Popović.

Foto: Romina Amalo / Rhiannan Iffland

Predi je ovo druga pobjeda u karijeri, nakon što je prošle godine pobijedio na otvaranju sezone u Saint Raphaelu, također u Francuskoj. Zanimljivo je da je i tada poredak na pobjedničkom postolju bio isti.

''Poredak je identičan onom od prošle godine, i ponovo sam pobijedio ovdje. Mora da ima nešto posebno u Francuskoj i podršci francuske publike. Izuzetno posebno za mene danas bilo je prisustvo moje porodice i jako sam im zahvalan na tome. Presretan sam'', rekao je 30-godišnji Preda.

U konkurenciji žena, petostruka šampionka Rhiannan Iffland vratila se na pobjednički kolosijek nakon što je prije dva tjedna na otvaranju sezone u Bostonu (SAD) Kanađanka Molly Carlson prekinula njen niz od 13 pobjeda koji je trajao još od pretprošle sezone. Ovog puta Iffland je bila uobičajeno neprikosnovena, ostavivši iza sebe Carlson na drugoj i Amerikanku Eleanor Smart na trećoj poziciji.

''Nisam sto posto sigurna da mi se isplatila promjena redoslijeda skokova, ali nisam željela da izvodim iste skokove u isto vrijeme kao i Molly. Teže je izvoditi najteži skok na kraju, jer tada je teže kontrolirati nervozu'', izjavila je Iffland, koju je poraz u Bostonu natjerao da preispita i promijeni taktiku.

U ukupnom poretku muškaraca, trenutno je vodeći Preda (330 bodova), za leđima mu je Hunt (320), dok je treći Britanac Aidan Heslop (276), pobjednik s otvaranja sezone u Bostonu. Kod žena, Iffland i Carlson dijele prvo mjesto sa po 360 bodova, a treća je Amerikanka Eleanor Smart (240).

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo nastavlja se 16. srpnja, takmičenjem u Kopenhagenu (Danska).

Svjetska cliff diving elita će našu zemlju sedmi uzastopni put posjetiti 27. kolovoza, kada će Mostarci i njihovi gosti ponovo imati priliku da u akciji gledaju najbolje svjetske skakače i skakačice, koji će sa Starog mosta izvoditi skokove od kojih zastaje dah.

Kopirati
Drag cursor here to close