Najluđi US Open

Ranjeni, transrodna tenisačica i špageti reket

"Bilo je ludo ljeto u New Yorku. Svi smo se gore pitali hoće li se pojaviti još jedan metak", pričao je legendarni teniski novinar Bud Collins.
Sport / Ostali sportovi | 04. 09. 2019. u 22:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teniski kroničari će reći. Najluđi US Open u povijesti, bio je onaj 1977. godine. Posljednji koji se igrao u starom kompleksu na zemljanoj podlozi West Side Tennis kluba u Forest Hillsu, Queensu. Pucnjava, pojava transrodne osobe na turniru, trijumf Guillerma Vilasa, Fishbachov "špageti" reket, debitantski nastupa 18-godišnjaka po imenu John McEnroe.

Baš je McEnroe bio akter nesvakidašnjeg događaja na kraju prvog tjedna. John i Eddie Dibbsa su igrali meč trećeg kola koji je u jednom trenutku prekinut. U prvom trenutku se pričalo o tome kako je nekome na tribinama pozlilo, barem su tako igrači obaviješteni, ali to nije bilo blizu istine.

Među 7000 gledatelja koliko ih je promatralo meč McEnroea i Dibbsa stradao je tada 33-godišnji James Reilly kojeg je metak pogodio u nogu. Metak je kasnijom istragom će biti utvrđeno stigao s jedne od obližnjih zgrada u Forest Hillsu u Queensu. James je ranjen, nikada nije utvrđeno tko je pucao i zašto. Odnosno zbog čega je baš pogođen Reilly. Pojedini novinari su kasnije istraživali, tko je bio Reilly ali do nekih informacija nisu opće mogli doći. Da stvar bude zanimljivija, u bolnici ne postoji nikakva dokumentacija, točnije ona koja je bila vezana za ranjenog Jamesa je uništena kada je bolnica promijenila vlasništvo 2009.

"Bilo je ludo ljeto u New Yorku. Svi smo se gore pitali hoće li se pojaviti još jedan metak", pričao je legendarni teniski novinar Bud Collins.

Zalutali metak bio je samo jedan u nizu bizarnih događaja koji su definirali US Open te godine. Posljednje u Forest Hillsu, što je izazvalo puno polemika. Točnije odluka o preseljenju u Flushing Meadows. Klub West Side imao je svoju povijest i prisnost i tamo se osim trogodišnjeg odsustva početkom 1920-ih, Open igrao neprekidno od 1915. godine. Osim ljudi iz kluba u Forest Hillsu kojima je to zasmetalo, pobunili su se i pojedini igrači. William McCullough, član uprave kluba, tvrdio je da je novi kvart loš izbor, jer je previše "crnački". Nakon reakcije javnosti, pojedinih tenisača, prije svega Arthura Ashea, McCullough je odustao, a US Open se u Flushingu igra i danas.

Svojih pet minuta na ovom US Openu, dočekala je Renée Richards tenisača, nekada tenisač Richard Raskind koji je dvije godine ranije operacijom promijenio spol. Richard je dugo vremena patio od depresije, pomišljao čak i na samoubojstvo, jednostavno nije mogao živjeti u svom tijelu. Tenis je u svim tim godinama bio jedini spas, tenis kojim se bavio još na sveučilištu. Vrhovni sud u New Yorku utvrdio je kako je Renée žena te je iste godine nastupila na US Openu. S 43 godine na leđima u singlu je ispala u prvom kolu, ali je zato stigla do finala u parovima.



Pažnju na ovom turniru je skrenuo i mladi profesionalac s Long Islanda po imenu Michael Fishbach se na turniru pojavio s krajnje čudnim reketom kojeg su mnogi prozvali "špageti reket" zbog žica od kojih je bio napravljen. Michael je sa svojim bratom patentirao zanimljiv reket s kojim je prošao kvalifikacije, te je zaustavljen u trećem kolu nakon što je u drugom savladao Stana Smitha. Fishbachov čarobni štapić, kako ga je Sports Illustrated kasnije nazvao, postao je stvar polemike. Reket je zabranjen nekoliko tjedana kasnije, nakon što ga je Ilie Nastase iskoristio da bi razbio Vilasa na turniru u Francuskoj.

I samo finale u muškoj konkurenciji je bilo posebna priča. Igrali su Guillermo Vilas je u finalu pobijedio Jimmyja Connorsa u četiri seta 2:6, 6:3, 7:6(4), 6:0. Nakon odigranog posljednjeg poena publika se utrčala u teren, Vilas je završio na ramenima navijača, dok je Jimmy pobjegao. U polufinalu je Connors Corradu Barazzuttiju izbrisao trag sumnjive loptice što je naišlo na negodovanje publike.

Kopirati
Drag cursor here to close