Ako se san ostvari

Zrinjski će možda za koji dan igrati protiv West Hama, Anderlechta, Fiorentine ili Villareala

Naravno, ne treba se ložiti vatra dok je zec još u šumi, ali nije na odmet znati kako bi, eventualnim prolaskom u Konferencijsku ligu UEFA, mostarski klub potencijalno dobio vrlo atraktivne i ugledne protivnike.
Sport / Nogomet | 22. 08. 2022. u 21:00 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo skoči, pa tek onda reci hop! Ta stara izreka vrijedi za sve planove, ali nije zabranjeno sanjariti, pa na ovom mjestu dajemo pogled u potencijalnu budućnost mostarskog i bosanskohercegovačkog nogometa. Ukoliko HŠK Zrinjski prođe, što mu od srca želimo, preko Slovana u Konferencijsku Ligu, prilikom izvlačenja očekuju ga mnogi ugledni protivnici o kojima su kao suparnicima naši klubovi do jučer mogli samo sanjati.

Samo prvi nositelji su za totalni respekt, s ostalima se može igrati

Pod pretpostavkom da Zrinjski prođe Slovana, sa svojih 7000 bodova bit će u zadnjem potu, ali ne i tim sa najmanjim koeficijentom – zanimljivo da manji kooeficijent od „Zrinje“ ima poljski Lech Poznan, te još nekoliko klubova, a lošiji su i makedonski Shkupi i kosovski Balkani, koji igraju jedan protiv drugoga u kvalifikacijama za KL. No, jasno je kako će Zrinjski, u slučaju prolaza, dobiti tri kluba sa boljim koeficijentom od sebe, ali svakako da barem protiv dva ne bi trebao biti autsajder.

Kako se uzvrati tek igraju, još uvijek se ne može reći tko će sa sigurnošću igrai u Konferencijskoj ligi, ali se barem zna da će to biti poraženi iz zadnjeg kruga kvalifikacija za Europa ligu i klubovi koji prođu zadnji krug kvalifikacija za Konferencijsku Ligu.

Moguć dvomeč  s beogradskim Partizanom

Pritom se može reći kako u ovom drugom slučaju postoje atraktivniji protivnici, koji bi mogli uveličati trijumfalan prolaz Zrinjskog u grupnu fazu. Naime, zamislite dvije utakmice protiv Villareala (ukoliko Hajduk ne napravi čudo), West Hama, Fiorentine ili Anderlechta!

Ili ponovni susret s beogradskim Partizanom? Sigurno ne bi danas bila katastrofalna predstava Zrinjskog kao u sezoni 2007/08., makar Partizan ima 24.500 UEFA bodova, tri puta više od Zrinjskog! Ukoliko budu bolje igrali u revanšu, potencijalni atraktivni protivnici bili bi AZ Alkmaaar, Basel, Young Boys ili Slavia Prag.

Što se tiče protivnika iz Lige Europe, tu je nešto manje atraktivnih potencijalnih protivnika Zrinjskom, jer klubovi s jačim koeficijentima, poput Fenerbahcea, Ferencvarosa ili Malmoa, imaju odlične rezultate u prvim utakmicama i vrlo vjerojatno prolaze u Europa ligu. S njihovim poraženim protivnicima se može igrati. Tako da Zrinjski, ako prođe, uopće ne bi trebao biti topovsko meso za protivnike, jer je UEFA Konferencijska liga koncipirana tako da pruža kompetitivne protivnike timovima poput našeg aktualnog prvaka.

Moguć je ponovljeni duel sa Sheriffom ili nedosanjani revanš Mariboru

Zanimljivost je i da je moguć ponovni susret Zrinjskog i moldavskog Sheriffa. Sheriff ima koeficijent poput Partizana i moguće je da završi kao ponovni protivnik Zrinjskog, jer je u duelu s Pyunikom u okviru kvalifikacija za EL za sada neodlučeno. Osveta bi bila slatka i u slučaju da Maribor prođe Cluj. Prvi susret završio je 0:0, kao i Sheriffov, s tim da je Maribor u kvalifikacijama za KL, pa mu treba pobjeda za eventualni ulazak u skupine KL, dok Sheriff treba izgubiti da bi ušao u KL.

No, bilo kako bilo, ovogodišnji izlet Zrinjskog u Europu mogao bi se pretvoriti u ozbiljnu i dugu ekskurziju, s dosta novca na računu i sve većim europskim koeficijentom.

No, prvo Bratislava…

Tko zna, možda upravo svjedočimo prijelomnom trenutku, nakon kojeg nas očekuje jedan stabilni Zrinjski, sa, nadamo se, boljim postojećim, ili čak novim stadionom, i ozbiljnom europskom pričom.

Ali, dosta maštanja, prvo treba proći dalje nakon, nadamo se, samo devedeset minuta u Bratislavi.

Kopirati
Drag cursor here to close