Partneri

Željezničar traži ulagače u stadion, hotel...

Novo pravno lice imat će ekskluzivno pravo građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu grada…
Sport / Nogomet | 17. 04. 2024. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fudbalski klub (FK) Željezničar odlučio je potražiti strateškog partnera koji će graditi stadion i prateće nekretnine u Sarajevu te upravljati njima, a s ciljem napretka kluba, iskorištavanja potencijala i ostvarivanja profita, objavio je Bloomberg Adria.

Kako se navodi u tekstu Svjetlane Šurlan, klub je raspisao međunarodni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima kako bi se stvorila nova korporativna struktura.

Pravo na građenje

Navedeno je da će pravno lice imati licencu za natjecanje u Premijer ligi BiH ''s najvjernijom bazom navijača i trenutnim proračunom od cca. 4 milijuna eura, a koji se profesionalnim poslovanjem može višestruko uvećati''.

Novo pravno lice imat će ekskluzivno pravo građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu grada, koje će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar s garažama.

Video: Rekonstrukcija Stadiona Grbavica sa pratećim objektima (09.04.2024.)

"Moguće je investirati samo u segment nogometnih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno", navode u FK Željezničar.

Klub je, navodi Bloomberg, izradio plan za razvoj poslovanja koji predstavlja polaznu točku za pregovore s potencijalnim investitorima.

FK Željezničar će zadržati vlasništvo nad zemljištem, a nova kompanija za nekretnine će na osnovu ugovora o građenju, koji predstavlja posebnu nekretninu i upisuje se u zemljišne knjige, upravljati građevinama.

20 milijuna eura

"Rok ugovora će prvenstveno ovisiti o zajedničkoj procjeni povrata investicije i fer zaradi Strateškog partnera", naglašavaju u Klubu.

Procjena financijskih stručnjaka je da strateški partner treba osigurati minimalno 20 milijuna eura kapitala i kreditnu sposobnost od 70 milijuna eura, kako bi se realizirala izgradnja sportsko-poslovnog centra sa 90.000 metara četvornih korisne površine u središtu grada i trening kampa na više od 30.000 četvornih metara zemljišta izvan grada.

''Predviđeno je da će Strateški partner i FK Željezničar proporcionalno udjelima ubirati prihode od poslovanja, koji će služiti za povrat investicije i daljnje investiranje u sportske operacije. Za realizaciju navedenih planova su, pored kapitala i kreditne sposobnosti Strateškog partnera, potrebne izmjene regulacionog plana i prijenos nogometne licence. Klub je obavijestio nadležne organe i započeo određene procese. Konačna realizacija svih potrebnih dozvola će biti dio zajedničkog poduhvata FK Željezničar i strateškog partnera'', navodi Bloomberg.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close