Daleko je EURO 2024...

Za početak, Stevanović aut

Ako pogledamo trenutačni ranking reprezentacija, posljednju pobjedu protiv jedne selekcije koja se nalazi među pedeset najboljih u ovom trenutku BiH je ostvarila kontra Austrije prije pet godina.
Sport / Nogomet | 23. 03. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom protiv Islanda reprezentacija BiH otvara novi ciklus. U posljednja dva (EURO 2020, Katar 2022),  BiH je ostvarila ukupno pet pobjeda. Sa igračkim kadrom koji je dobrim dijelom sličan ovom koji je danas tu. Ako pogledamo trenutačni ranking reprezentacija, posljednju pobjedu protiv jedne selekcije koja se nalazi među pedeset najboljih u ovom trenutku BiH je ostvarila kontra Austrije prije pet godina.

Podatak koji je možda najbolji pokazatelj u kojem pravcu ide reprezentacije BiH posljednjih godina. Jako malo je novih mladih igrača koji su mogu pohvaliti svojom formom i igrama u kontinuitetu, u svojim klubovima. U selekcijama koje bi morale dati određeni broj reprezentativaca u nekom procesu poput U21 ili U19 znamo kakva je situacija. U NS BiH uglavnom se prate dešavanja u Švedskoj, Austriji, Njemačkoj, kako bi se povremeno "uzeo" neki igrač i gurnuo u vatru iako recimo nema nikakvog reprezentativnog iskustva. I tako godinama.

Dovoljno je pogled baciti u vrh napada. Tamo od šest igrača samo jedan ima manje od 25 godina, dok su trojica preko trideset. Zato će u obrani, tamo gdje uvijek treba iskustva, teret pasti na leđa igrača mlađih ispod 25 (Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Dedić).

Hadžibegić se na klupu reprezentacije vratio nakon 24 godine kao "svježa krv" kako je to naglasio prvi čovjek saveza Vico Zeljković. Hadžibegić jeste u posljednje vrijeme putovao, razgovarao sa igračima, ali osim Tahirovića tu nema novih imena i neki veliki zaokret u igri, prije sve kada je u pitanju stil igre reprezentacije teško je očekivati.

Opet se u najavi utakmice spominju navijači, tribine, Džeko koji bi valjda trebao sam da riješi utakmicu, borbenost, motiv, želja... Stvari koje jesu važne za pobjedu, ali često ne i presudne. Ipak je priprema utakmice, pojedini potezi izbornika, taktika, razmišljanja, reakcija u datom trenutku puno važnija.

Nije krenulo dobro jer je već sada izbornik iznenadio mnoge spiskom za večerašnju utakmicu na kojem nema Stevanovića čije je mjesto zauzeo Mešanović. Koji uopće nije krilni igrač, ali Hadžibegić je odlučio tako. U susretu gdje bi prodornost krila, bočnih igrača mogla čak i biti presudna. Uspona i padova će biti, jer ipak je to reprezentacija BiH, čega više vidjet ćemo u ciklusu koji je pred nama.

Kopirati
Drag cursor here to close