Meisterkusen

VIDEO: Leverkusen gori, napokon su prvaci

Nakon utakmice Bayera i Werdera, s razglasa je puštena 'Viva Espana', posvećena dvojici Španjolaca Alexu Grimaldu i treneru Xabiju Alonsu.
Sport / Nogomet | 14. 04. 2024. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije bilo lako navijačima Bayera iz Leverkusena. Sjetite se samo sezone 2001/02. Kada su u kratkom razdoblju, u nekih 19 dana ostali bez titule prvaka, izgubili su Kup, na kraju finale Lige prvaka od Real Madrida.

Naravno, da obično takve ekipe dobiju neki nadimak. Pet puta sezonu su završili na drugom mjestu, tri su puta gubili finale Kupa. Da, uspjeli su na penale osvojiti Kup UEFA tamo 1988. godine, ali to ih nije moglo spasiti. Bayer Neverkusen odlazi u prošlost.

Video: Ulazak navijača u teren 

Ekipa koja ove sezone jednostavno ne može izgubiti utakmicu je nakon 119 godina čekanja  prvak. Pod palicom Xabija Alonsa. Trenera od kojeg će u ovom trenutku mnogi bez problema pronaći pet ili deset većih imena. Ali to ne smeta 42-godišnjem Basku koji je prije dolaska u Leverkusen vodio juniorske ekipe Real Madrida i Real Sociedada.

Nema robota u ekipi 

Kad je preuzeo Bayer, u prve dvije utakmice njegova ekipa je primila osam golova. Mnogi su ga odmah "precrtali" smatrajući ga kao neku vrstu eksperimenta s tom njegovom formacijom 3-4-3, s kojoj je ove sezone bez poraza prošao 42 utakmice. Nekada nisu mogli ništa osvojiti, danas ne mogu izgubiti.

Video: Bayer - Werder 

"Dok sam igrao bio sam ohrabren od strane većine trenera da imam vlastite kriterije na terenu, da sam donosim odluke. To je ono što zahtijevam i od mojih igrača. Tražim od njih da donose odluke i snose odgovornost za iste. Ne želim robote u ekipi. Ne radi se o tome da uvijek moraš da uradiš ono što ti trener kaže. Sigurno neću ostaviti igrača na klupi ako me ne posluša. Ponekad igrač na terenu bolje vidi", kaže Alonso.  

Što se promijenilo u odnosu na prošlu sezonu?

"Prošle godine nismo mogli da imamo posjed. Bili smo tim za kontru. Sada je sve drugačije, zato i igramo drugačije. Uspio sam da uvjerim igrače da mogu da igraju na oba načina. Za sada sve dobro funkcionira", pojasnio je Alonso.

Danas je njegov Bayer onako na najbolji način proslavio titulu prvaka. Na svom terenu je potopio Werder iz Bremena 5:0 golovima Bonifacea, Xhake i tri puta Wirtza. Nestrpljivi navijači Leverkusena probili su se na travnjak odmah nakon završnog pogotka Wirtza i sucu utakmice nije preostalo ništa nego odsvirati kraj

Video: Navijači Bayera 

U Leverkusenu će se zasigurno slaviti idućih dana jer je Bayer po prvi puta u povijesti postao njemački prvak. Nakon utakmice Bayera i Werdera, s razglasa je puštena 'Viva Espana', posvećena dvojici Španjolaca Alexu Grimaldu i treneru Xabiju Alonsu.

U drugoj utakmici dana koja je naravno ostala u sjeni Bayerove proslave prvaka Freiburg je kao gost slavio protiv Darmstadta. Jedini gol je postigao Doan u 36. minuti.

Kopirati
Drag cursor here to close