Iz Moskve za Bljesak.info

VIDEO I Vladimir Slišković: Nisam imao pravo na pogrešku

"Ja nisam imao vremena, u kratkom periodu s malo treninga moraš pokušati izvući maksimum. To nije lako. U takvoj situaciji nemaš pravo na greške", kaže Slišković u ekskluzivnom razgovoru za Bljesak.info.
Sport / Nogomet | 07. 05. 2024. u 16:13 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je nabrojati tko je bio sve na klupi ovog tima. Probat ćemo sa zvučnim imenima. Romantsev, Nevio Scala, Stanislav Cherchesov,
Michael Laudrup, Karpin, Emery, Murat Yakin, Massimo Carrera. Bili su tu Domenico Tedesco, Rui Vitória, Paolo Vanoli, Guille Abascal.

Doći na klupu Spartaka iz Moskve nije nimalo lako. To je klub koji je kroz povijest igrao polufinale Kupa Prvaka, Kupa UEFA, Kupa Kupova. To je klub koji ima rekordne 22 titule prvaka Sovjetskog Saveza/Rusije. Jedan od najvećih europskih uopće. Bez obzira na sve. Spartak je uvijek bio veliki klub. U prošlosti, sadašnjosti, vjerojatno će biti i u budućnosti.

Od polovine travnja na klupi ovog kluba, zvanično kao prvi trener je Vladimir Slišković. Vlado je bio tu, uz Abascala dvije godine, a onda je Španjolac dobio otkaz. Uprava kluba nije tražila novog trenera, palicu je prepustila Sliškoviću. Koji se prihvatio posla.

Nije imao vremena, došla je prva, druga treća utakmica. Za nepunih mjesec dana bilo ih je šest. Niti jednu Spartak nije izgubio. Jako malo slobodnog vremena je imao, ali je na poziv iz Mostara pronašao "slobodan termin". Prvo pitanje za Bljesak.info bilo je,  kako si Vlado izdržao sve to?

"Ne samo što se igrao derbi za derbijem, nego što smo stalno igrali u ritmu srijeda - subota, dvije utakmice u tjednu. Protiv dobrih protivnika i nismo imali jednostavno vremena i prostora kroz treninge da puno stvari izmijenimo. Kako po pitanju igre, tako i po pitanju neke filozofije igre. Ja sam to dobro izdržao, toj je moj posao, ali isto tako izdržali su momci na terenu. Na kraju krajeva oni su ti koji izlaze na teren, koji rade svoj posao. Za njih nije bilo lako ni s nekog psihološkog aspekta, ni fizički proći kroz takav ritam, ali su se držali našeg plana, ono što smo zamislili i na kraju smo svi zajedno nagrađeni".

Bljesak.info: Nisi imao vremena za neke velike promjene, što je bilo najvažnije uraditi u prvom trenutku?

"Vremena nisam imao za neke velike da ih nazove "kardinalne" promjene iako sam ih ja napravio. Promjena je bila u sustavu igre, gdje smo prešli na tri igrača u obrani, gdje smo igrali više 3-5-2. Puno vremena sam proveo s igračima u razgovoru, što pojedinačno, što kolektivno, jer smatrao sam da nakon tih negativnih serija nakon što smo upali u krizu rezultata, krizu tog nekog identiteta ekipe, bilo je bitno da im se vrati samopouzdanje, da ih se rastereti, jer to su momci koji znaju jako dobro raditi svoj posao. Međutim kada dođe to neke psihološke blokade, svaki igrač ima probleme ne može ponuditi na terenu ono što zna. Tako da se dosta radilo na tome da momke oslobodimo pritiska, straha koji se nekako uvukao i oni su jako dobro reagirali".

Video: Spartak - Lokomotiv 

Bljesak.info: Što si najviše promijenio kroz ovih šest utakmica?

"Sustav smo promijenili, dosta smo počeli pragmatičnije igrati, počeli smo igrati konkretnije, vertikalnije, bez nekih pretjeranih, ja bih rekao nepotrebnih posjeda. Sama promjena sustava je bila potrebna, ja sam bio takvog mišljenja. Međutim bilo je utakmica u kojima smo igrali s četvoricom u zadnjoj liniji. Trebalo je izvagati što želimo u datom trenutku. Što možemo dobiti s određenim sustavom. Naravno, uvijek je bio cilj pronaći pravih jedanaeste u tom sustavu".

Bljesak.info: U šest utakmica ste bez poraza. Gol razlika je 10:3. Kakva je tvoja vizija nogomet?

"Ma svaki trener, većina će vam pričati isto, pogotovo u današnje vrijeme kada pitate kakva je njihova vizija. Nekada imate osjećaj da jedni druge kopiraju. Bio je Manchester City, pa će nam sad moda biti Bayer Leverkusen, pa će svi probati biti Xabi Alonso. Ja nisam rob vizije, neke filozofije. Mišljenja sam da je trener taj koji se mora prilagoditi ekipi i kvaliteti svoje ekipe. Jer svaka ekipa, svaki igrač ima određene karakteristike i trener mora jako brzo reagirati, vidjet kakav nogomet može igrati njegova ekipa. Ne da se ekipa prilagođava treneru i njegovoj filozofiji. Naravno ti s vremenom, kroz treninge možeš promijeniti igrača, način na koji on igra, ali u profesionalizmu ti za takvo nešto treba vrijeme. Moramo biti realni, tko će danas nekom treneru dati to vrijeme. Ovisiš o rezultatu i tvoj rad se ocjenjuje po rezultatu. Smatram da je puno bolje prilagoditi se ekipi i igrati nogomet koji oni mogu igrati. Tako dolaziš do rezultata, igrači se osjećaju puno slobodnije, komotnije i onda mogu pokazati što znaju. Danas imaš četiri - pet trenera u svijetu koji mogu ono pokazati prstom i reći hoću ovog igrača ili onog, ovaj mi nije potreban. Da dođeš u takvu situaciju, do tog nivoa trebaš se dobro naraditi, oznojiti ono što se kaže".

Video: Dinamo Moskva - Spartak 

Bljesak.nfo: Nisi se libio praviti promjene, formacije, početna postave?

"Nisam se libio, jer imaš ono kad ti igrač van stroja, ozljeda, kartoniran, pa moraš nekada promijeniti nešto, prilagoditi se protivniku. Moraš raditi s onim što imaš u datom trenutku. Uvijek se trudim, uvijek želim da izaberem najboljim sustav, najbolje igrače u tom trenutku, za koje sam uvjeren da mogu osigurati rezultat. Ja nisam imao vremena, u kratkom periodu s malo treninga moraš pokušati izvući maksimum. To nije lako. U takvoj situaciji nemaš pravo na greške".

Bljesak.info: Koji je cilj do kraja?

"Kad si u Spartaku nitko ni treba govoriti kakvi su ciljevi. Spartak je najveći klub u Rusiji, najtrofejniji. U takvom klubu znaš kakvi su ciljevi. Mi smo se doveli u tu neku situaciju, mi teoretski možemo biti prvaci, ali su šanse male. U nogometu je sve moguće, tako da ono, moramo biti na sto posto, ne ovisimo samo o sebi. Nadamo se
da će protivnici kiksati, što možda nije realno očekivat. Ali dok šansa postoji treba vjerovati. U Kupu smo tu, imamo priliku da uđemo u super finale. Trofej naravno zadovoljava apetite Spartaka. Idemo iz svake utakmice izvući maksimum, pa ćemo vidjeti na kraju. U klubu će vidjeti tko je što uradio, dobro ili manje dobro i zaključke ćemo imati tek na kraju sezone", kaže na kraju razgovora Slišković. U subotu je novi ispit. Duel protiv drugoplasiranog Krasnodara. 

Kopirati
Drag cursor here to close