Baraž broj pet

VIDEO I Ukrajina kao zadnji vlak

Možda na prvu izgleda glupo, ali naredna utakmica ili eventualno dvije mogu odlučiti sudbinu reprezentativnog nogometa u BiH.
Sport / Nogomet | 21. 03. 2024. u 00:39 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sljedećem Svjetskom prvenstvu sudjeluje 16 reprezentacija iz Europe. Osam manje nego na Europskom prvenstvu. Što to znači?
Pa jednostavno, samo najbolji će na veliku svjetsku smotru. Kolike su šanse da se reprezentacija BiH nađe na tom velikom turniru za dvije godine?

Realno male. Vjerojatno se pitate zbog čega pišemo o tome, pred utakmicu baraža protiv Ukrajine. Jer ako se već ne možeš plasirati na Europsko, teško ćeš, vrlo teško na Svjetsko. Na jedinom je BiH bila prije deset godina. To je ogroman period.

Deset godina. Svjedoci smo koliko se nogomet mijenja iz godinu u godinu, koliko se promijenio u deset godina. I gdje u toj priči reprezentacija, gdje savez, kako izgleda sustav. Zato duel protiv Ukrajine ime ogromnu težinu, nije povijesni, ali u slučaju neuspjeha i petog velikog takmičenja propuštenog zaredom mnoge stvari se dodatnu kompliciraju.

U samoj selekciji, u samom savezu. Jer nema tih sponzora, ugovora koji mogu nadoknaditi silna sredstva, novce koji su propali neodlascima na velika takmičenja. Što može dodatno zabrinuti čelnike saveza. Možda na prvu izgleda glupo, ali naredna utakmica ili eventualno dvije mogu odlučiti sudbinu reprezentativnog nogometa u BiH.

Izbornik kaže kako je zadovoljan formom igrača, kako svi uglavnom igraju, ali neke velike promjene nije pravio u odnosu na četiri susreta u kojima je vodio reprezentaciju.

"Da ne vjerujem da ne možemo ostvariti povoljan rezultat ne bih niti bio ovdje. Vjerujem da isto tako razmišljaju ovi momci. Moramo biti svjesni koliko će težak bit zadak tu pred nama. Moramo biti svjesni, što je to što moramo da uradimo kako bismo napravili rezultat. Ja znam da možemo, ja sam znao i prije ove utakmice da ova ekipa ima kvalitetu da savlada Ukrajinu. Na nama je da to pokažemo. Suština je da protiv Ukrajine odigramo utakmicu u kojoj ćemo prepoznati što kad možemo, što kad ne možemo. Igramo takmičarku utakmicu, igramo na rezultat, sve drugo je bitno, te stvari oko posjeda i ostalo", naglasio je izbornik Milošević.

Video: Presica 

Edin Džeko je jedan od dvojice igrača u ovoj selekciji koji su prošli sve utakmice baraža do sada. Dva Portugala, Republiku i Sjevernu Irsku. Svjestan je možda i najbolje igrača koliko težinu ima ovaj duel.

"Imam osjećaj da je ovo prvi put da se ništa ne očekuje. Kada dođeš do baraža, to je najbrži put do nekog velikog takmičenja. Jedna ili dvije utakmice, pa je lakše nego deset utakmica. Ako gledamo zadnje utakmice naše, Ukrajinci su favoriti, ali su ovo drugačije utakmice i nema favorita. Šansu su 50-50. Sve zavisi od nas.
Nije lagano otići na veliko takmičenja i mislim da smo to dokazali kada smo imali možda i najbolju generaciju. Oni trebaju gledati sada što se dešava, jer je to šansa i za nas starije, a njima je to prva šansa. Nije lagano, svi trebamo dati maksimum i da to gledamo kao neku zadnju šansu. Imam osjećaj da se sve teže otići na nekoliko veliko takmičenje, svi igraju nogomet. Prije su bile "male" reprezentacije, a sada je teško i takve dobivati", dodao je Džeko.

Kopirati
Drag cursor here to close