Di Bartolomei, Heysel, čudo u Istanbulu, Pippo Inzaghi...

VIDEO I Tek peti međusobni sraz klubova iz Italije i Engleske u finalu LP-a

Prvi je bio onaj između Rome i Liverpoola 1984. godine. Kako se igrali na Olimpicu svi su bili uvjereni da će Roma postati prvak Europe.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2023. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvuči pomalo čudno, ali ovo će biti tek peti okršaj klubova iz Italije i Engleske u finalu Lige/Kupa prvaka. Međutim, svaki od prethodna četiri je bio po sebi važan, svaki je ostavio određeni trag u povijesti što međusobnih duela, što europskog nogometa.

Roma - Liverpool 

Prvi je bio onaj između Rome i Liverpoola 1984. godine. Kako se igrali na Olimpicu svi su bili uvjereni da će Roma postati prvak Europe. Bio je 30. svibanj, nakon devedeset minuta na semaforu ja stajalo 1:1, igrali su se produžeci, na kraju su se morali pucati jedanaesterci. Steve Nicol je poslao loptu na tribine, prvi za Romu je trebao šutirati Francesco Graziani, ali se raspao, rasplakao... Agostino Di Bartolomei ga je zaustavio, uzeo mu loptu i – zabio. Roma je imala prednost, ali je poklekla.

Video: Roma - Liverpool 

Bruce Grobbelaar je ipak bio glavna zvijezda. Izludio je domaće igrače, svojim plesom na gol na liniji. Nisu pogodili ni Conti, pa ni nesretni Graziani. Liverpool je postao prvak Europe, Roma više nije imala takvu priliku. Na desetu godišnjicu tog velikog finala legenda Rome Agostino di Bartolomei je izvršio samoubojstvo. Tragedija.

Juventus - Liverpool 

Još veća se dogodila sljedeće godine. Kada su se u finalu sastali Juventus i Liverpool. U srcu Europe, Bruxellesu. Na Heyselu koji je bio domaćin finalnim utakmicama u tri navrata (1958, 1966, 1974. godine) i koji se od tih vremena nije promijenio. Godinama kasnije će se utvrditi kako za veliku tragediju ogromnu krivicu snose upravo oni koji su odlučili da se jedna ovakva utakmica igra na tako starom stadionu. U neredima koji su dogodili prije utakmice stradalo je 39 ljudi, više od 600 je ozlijeđeno.

Video: Juventus - Liverpool 

Utakmica je odigrana, a gol odluke je postigao Michele Platini u 56. minuti iz jedanaesterca dosuđenog zbog prekršaja na Bonieku koji je ipak čini se napravio Gillespie van kaznenog prostora. U to vrijeme na tribinama su doktori pokušavali pomoći povrijeđenima, pregaženima. Policija je hapsila navijače jedne i druge momčadi. Mnogi su zamjerili upravo Platiniju, tada velikoj zvijezdi, proslavu postignutog gola. Neki su njegove postupke pravdali nakupljenom količinom mržnje, prema navijačima Liverpoola. Nakon Heysela, Englezi su pet godina izbačeni iz Europe.

Tragedija koja se dogodila na Heyselu je ustvari bila povezana s utakmicom finala koja je odigrana godinu ranije. Jer su u Rimu, prije i nakon velikog finala navijači Liverpoola prošli pakao, pa je Bruxelles bila prilika za revanš.

Liverpool - Milan 

Na novi okršaj se čekalo do 2005. godine. I taj će ostati upisan za sva vremena, ali samo po onome što se dešavalo na terenu. Igrali su Milan i Liverpool na stadionu u Istanbulu. Legendarni Paolo Maldini bacio je Milanove navijače u trans već u prvoj minuti, a Hernan Crespo s dva je pogotka u završnici prvog dijela (39, 44) crveni-crni dio stadiona doveo do delirija. Talijani su nakon prvih 45 minuta pjevali, dok su Englezi šokirani pokušavali način snage za gledanje nastavka.

Neki su krenuli van stadiona. No onda se dogodilo najpoznatijih 45 minuta u povijesti Lige prvaka, najveći povratak u finalu koje će se prepričavati desetljećima. Steven Gerrard donio je nadu u 54. minuti, a kada je Šmicer zabio samo tri minute kasnije počelo je ludilo na crvenom dijelu stadiona.

Potpuni šok za navijače Milana dogodio se već u 60. minuti kada je Xabi Alonso prvo promašio penal pa zabio za 3:3. Milan je prosuo nevjerojatnih 3:0 u 15 minuta, a onda je tri minute prije kraja produžetaka Jerzy Dudek čudesnom obranom, jednom pa drugom, zaustavio dva šuta Shevchenka. Ono najgore tek je čekalo navijače Milana jer je apsolutni tragičar "Sheva" promašio odlučujući penal u raspucavanju i time Dudeka prometnuo u heroja finala.

Video: Liverpool - Milan 

Milan - Liverpool 

Posljednji okršaj klubova iz Italije i Engleske u finalima je bio onaj 2007. godine iz Athene. Opet su igrali Milan i Liverpool. Junak je bio drugi Inzaghi, Pippo. U svom stilu je zabio dva gola, Milan je slavio 2:1.

Video: Milan - Liverpool 

.

Kopirati
Drag cursor here to close