Nakon 12 godina borbe

VIDEO I Navijači u terenu, Portsmouth više nije trećeligaš

Nakon 12 godina, ekipa Portsmoutha se uspjela vratiti u Championship. Za konačnu potvrdu prvog mjesta u League One sastav trenera Johna Mousinhe je trebao bod.
Sport / Nogomet | 17. 04. 2024. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portsmouth je samo još jedan u nizu engleskih klubova koji je prošao u svojoj povijesti težak put. Nekad davno, krajem pedesetih su bili najbolja ekipa u Engleskoj. 2008. godine su osvojili FA Cup. Dres ovog kluba su između ostalog nosili Shaka Hislop, David James, Sol Campbell, Kanu, Prosinečki, Glen Johnson, Niko Kranjčar, Tim Sherwood, Teddy Sheringham, Patrik Berger, Jermain Defoe, Peter Crouch.

Međutim, kako to obično bude na Otoku, kada kola krenu nizbrdo, teško se zaustavljaju. Klub je ispao iz Premiershipa 2012. godine i od tada je prošao pakao. Posebno teška bila je 2014. godina, kada klub ispada u četvrtu ligu League Two. To je ustvari bila kulminacija svih loših prethodnih godina, dugova koji su se gomilali još tamo od 1999. 

Bio je tamo Mandarić, bio Gaydamak koji je uspio klub ostaviti s dugom od 70 milijuna funti. Mijenjali su vlasnici, postavljane su prinudne uprave, Vladimir Antonov koji je također bio jedan od vlasnika je uhićen. Kada je klub bio pred gašenjem pojavili su njegovi navijači. Plan je bio da barem 2 400 navijača ulože po najmanje 1.000 funti kako bi skupili dovoljno sredstava kojima bi uspjeli postati vlasnici kluba.

Video: Navijači slave 

10. travnja 2012. godine Portsmouth je izašao iz razdoblja prinudne Uprave te je postao najveći klub u Engleskoj koji je u vlasništvu lokalne zajednice odnosno njegovih najvjernijih navijača a stadion je ponovno bio u vlasništvu kluba. U organiziranoj akciji 2.368 dioničara uspjelo je skupiti više od 2,5 milijuna funti kojim su došli u vlasništvo nešto manje od 51 % dionica kluba.

Kad je klub stao na svoje noge, navijači su ga odlučili prodati Michaelu Eisneru, koji je do tada vodio kompaniju Walt Disney, nakon čega je krenuo put povratka. Dug, težak i još uvijek traje. Nakon 12 godina, ekipa se uspjela za sada vratiti u Championship. Za konačnu potvrdu prvog mjesta, vodeća ekipa League One je trebala jedan bod u derbiju protiv Barnsleya.

Gosti su vodili dva puta, na kraju su Bishop i Shaughnessy kreirali preokret za 3:2 i ludnicu na Fratton Parku. Na kraju se ispostavilo kako navijači i nisu morali previše brinuti, jer je Bolton glavni konkurent odigrao tek 2:2 s Shrewsbury Townom. Navijači nisu izdržali, sedam, osam minuta prije kraja su se našli na terenu, ali je nekako utakmica ipak privedena kraju.

Kopirati
Drag cursor here to close