Rasplet na Afričkom kupu nacija

VIDEO I Mauritanija šokirala Alžir, Kamarun eliminirao domaćina

Do utakmice protiv Alžira su također dva puta poraženi i nitko nije očekivao da će im se baš "otvoriti" u ovoj utakmici. Heroj utakmice je bio Yali Dellahi, strijelac gola u 37. minuti utakmice.
Sport / Nogomet | 24. 01. 2024. u 00:20 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve ono što nismo vidjeli u prva dva kola na Afričkom kupu nacija, nadoknadili smo u duelima konačnog raspleta po skupinama.

Senegal je prvi krug završio s maksimalne tri pobjede uz gol razliku +7. Treću pobjedu su ostvarili protiv Gvineje u nastavku utakmice. Abdoulaye Seck je načeo Gvineju, dok je posao završio Iliman Ndiaye. Gvineja je ostala na četiri boda.

Ludu završnici smo imali u susretu Kameruna i Gambije. U drugom poluvremenu smo vidjeli pet golova, jedan poništeni, dok je dva puta okvir gola spašavao Gambiju. Gambija je imala u prvom poluvremenu svoje dobre prilike, ali je Kamerun nekako preživio. Uzbuđenja su počela od prečke koju pogađaju igrači Kameruna. Bolju igru Kamerun je naplatio golom Toko-Ekambija. Jallow je izjednačio, dok je Toko-Ekambi nešto kasnije pogodio prečku.

U 84. minuti preokret Gambije. Colley koji je ušao minutu ranije umjesto Jallowa je strijelac. Tri minute poslije, u želji da intervenira pred svojim golom, Gomez postiže autogol. U 91. minuti ide konačni preokret, igrač Rennesa Christopher Wooh nakon kornera pogađa za 3:2. Na drugoj strani je Sanneh u stilu Maradone rukom prevario Ondoa, što je za svaki slučaj sudac Tessema provjerio prije nego što je poništio gol. Kamerun je drugi, Gvineja treća. Kako sada stvari stoje, nakon ovog remija, Obala Bjelokosti je ostala bez plasmana u drugi krug

Video: Kamerun - Gambija 

Dvadeset mjeseci je trajala serija bez poraza reprezentacije Alžira. Kada su u ožujku prije dvije godine izgubili od Kameruna, Alžir je ostao bez plasmana u Katara. I taj poraz nije bio toliko šokantan jer ipak se radilo o selekciji Kameruna, međutim ovog što se dogodilo Alžiru na ovom turniru je senzacija, ogromno iznenađenje.

Kreator je bila nitko drugi do selekcija Mauritanije. Koja se tek treći put u svojoj povijesti pojavila na Afričkom kupu nacija. Na prethodna dva turnira su ostvarili četiri poraza uz dva remija. Do utakmice protiv Alžira su također dva puta poraženi i nitko nije očekivao da će im se baš "otvoriti" u ovoj utakmici. Heroj utakmice je bio Yali Dellahi, strijelac gola u 37. minuti utakmice. Yali inače nosi dres ekipe Al-Hedod iz Iraka.

Izbornik Alžira je u drugom dijelu na teren poslao Mahreza, Bentaleba, Slimanija, ali nije bilo pomoći. Visoki Babacar Niasse se nije dao savladati. Pape Ba je mogao u finiš dotući Alžir, ali je propustio veliku priliku. Ovom pobjedom Mauritanija je osigurala prolaz u osminu finala.

Video: Mauritanija - Alžir 

.

Prvo mjesto u skupini je zauzela Angola koja je bila bolja od Burkine Faso 2:0.

Kopirati
Drag cursor here to close