Gol protiv Sparte

VIDEO I Dan kad je Baka tektonski poremetio Poljud

Došla je i ta famozna 119. minuti. Gudelj je zaustavljen prekršajem. Olejar stavlja dva igrača u živi zid. Baka uzima loptu...
Sport / Nogomet | 21. 03. 2024. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tu sezonu u Europi Hajduk je otvorio Craiovi. Odlasci na gostovanja u Eurokupovima po Bugarskog, Rumunjskoj, Mađarskoj, bivšem Sovjetskom Savezu, Istočnoj Njemačkoj, nekako su uvijek bila teška i opasna za klubove bivše Jugoslavije. Bez obzira na kvalitetu suparnika.

Universitatea je u samom finišu stigla do minimalne pobjede. U revanšu je odluka pala tek nakon penala, Hajduk je prošao dalje. Rumunji su od četiri zabili tek jedan. 

Video: Hajduk - Universitatea

Honved je bio naredni protivnik. Dva puta su Splićani poništavali prednost domaćih, na kraju su opet u finišu posustali. Završilo je 3:2 Nekada druga priča se pričala u drugoj utakmici. Dušan Pešić se dva puta upisao u strijelce, jednom Zoran Vujović.

Video: Hajduk - Honved 

U osmini finala ždrijeb je spojio dva kluba iz domaćeg prvenstva. Radnički iz Niša i Hajduk. Radnički jeste bio jak, imao je iskustva igranja u polufinalu ovog takmičenja, ali ipak ne toliko. Hajduk je s dva puta po 2:0 prošao među osam.

Susret Hajduka sa Spartom je iz povijesnog ugla bio posebno bio važan. I opet je Hajduk lovio gol zaostatka iz prve tekme.

Pred oko 36.000 gledatelja na stadionu Letna strijelac je bio Ivan Hašek u 50. minuti. Da stvar bude gora u uzvratu 'bijeli' nisu mogli računati na Zlatka i Zorana Vujovića te Branka Miljuša, a u zadnji čas ozlijedio se i Dušan Pešić. Pola ekipe ustvari.

Video: Sparta - Hajduk 

Splitski uzvrat na današnji dan dočekan je u posebnoj atmosferi. Hajduk je ostvario rekordan prihod s jedne utakmice u povijesti kluba, a prodane su 48.082 ulaznice. U Splitu su se prisjećali dana kad je klub tek osnovan, u čemu je i Sparta imala bitnu ulogu jer je kao poznati europski klub 25. i 26. srpnja 1914. godine dva puta gostovala u Splitu.

Momčad Sparte je 26 dana bila na turneji po Srednjoj i Južnoj Americi i pripremala se za ovaj ogled. Sparta je osvojila turnir u Venezueli pa su igrači češke momčadi s optimizmom dočekali susret na Poljudu.

Sedamdeset godina kasnije krenula je žestoka borba za polufinale. Kiša kakva samo može pasti u Dalmaciji natopila ja teren i valjda dala još jedan poseban pečat tom susretu. Žestoka borba u blatu Poljuda je trajala. Atmosfera na tribinama ona kako se tada govorilo južnoamerička.

Za mnoge navijače Hajduka neponovljiva. U 18. minuti ide korner, nakon gužve zabija Gudelj, Hajduk anulirao zaostatak. U nastavku se redaju prilike, na jednoj i drugoj strani. Jerolimov ima zicer, prijeti Sparta, Simović je spreman. Loši uvjeti za igru ne mogu zaustaviti niti jedne niti druge. Pravo je čudu kako nema golova. Igraju se produžeci. Došla je i ta famozna 119. minuti. Gudelj je zaustavljen prekršajem. Olejar stavlja dva igrača u živi zid.

Igrači Hajduka idu u kazneni prostor, traži se situacija za neki centaršut. Posljednja je prilika prije raspucavanja penala. Baka je uzeo loptu, nije ni pogledao prema svojim suigračima. Skraćeni korner, lopta ide u bližu golmanovu stranu. Olejar je dodirnuo loptu ali uzalud. Baka trči atletskom stazom, za njim idu suigrači, sakupljači lopti, novinari, Poljud se trese, tektonski pomjera. Jedna od najvećih utakmica je završena kad su Česi krenuli s centra.

Video: Hajduk - Sparta 

Hajduk je u polufinalu. Baka iz je zabijao, ali taj protiv Sparta je ostao jedan od onih. Za sva vremena. Mnogi us bili spremni staviti ruku u vatru da će Hajduk uzet Kup UEFA te sezone. Nije, Tottenham je imao drugačije planove.

"Naravno da sam gađao, vidio sam da je teren težak, da je golman malo izašao s crte, dugo se pripremao za moj centaršut, što je i bilo logično da se ide na centaršut minutu prije kraja, kad su svi igrači u kaznenom prostoru... U trenutku sam odlučio pokušati i lopta je završila u mreži. Sanjali smo polufinale protiv Tottenhama i san je postao stvarnost", govorio je Baka.

Kopirati
Drag cursor here to close