Potvrđeno

VAR definitivno od iduće sezone, moguće testiranje i u tekućoj sezoni

Osam godina nakon što je FIFA koristila VAR na svjetskom klupskom prvenstvu napokon dolazi i kod nas.
Sport / Nogomet | 26. 03. 2024. u 10:11 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sucu tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene situacije, od iduće sezone bit će prisutna na svim stadionima u Wwin ligi.

Potvrdio je ovo za Faktor glavni tajnik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić.

"Kako je u prethodnom periodu najavljeno, u narednu natjecateljsku sezonu će NS BiH krenuti sa novom VAR tehnologijom. Projekt se odvija u skladu sa hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru", rekao je Džemidžić.

On dodaje da je NS BiH u skladu sa odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije, preduzeo korake u pravcu pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

"Svi tehnički elementi su uzeti u obzir prilikom izbora opreme za realizaciju ovog vrlo zahtjevnog zadataka", dodao je Džemidžić za Faktor.

Nije isključeno da se VAR testira na nekoj od utakmica u tekućoj sezoni.

"Ako se u narednom periodu stvore tehničke pretpostavke za instalaciju neophodne opreme, postoji vjerojatnoća da VAR sistem bude testiran na nekoj od premijerligaških utakmica. Ovim postupkom nabavke su stvoreni realni uvjeti da naši suci i tehničko osoblje imaju najbolju edukaciju za upravljanje novom tehnologijom, a NS BiH dobije suvremenu opremu za uvođenje VAR sistema u najviši rang natjecanja", zaključio je Džemidžić.

Kopirati
Drag cursor here to close