Jedan od najvećih Egipta svih vremena

VIDEO I Legenda na klupi Egipta, tukao fotografa, lomio VAR monitor

"Utakmica s Hrvatskom nam je važna kao priprema za utakmice protiv Burkine Faso i Gvineje Bisao u lipnju u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo", naglasio je Hossam Hassan.
Sport / Nogomet | 26. 03. 2024. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanjem reprezentacije ispunio je svoj san. Jedan od najboljih afričkih nogometaša svih vremena. Egipatska legenda koja je karijeru završila s rekordnim brojem nastupa i golova za reprezentaciju (176/68).

Hossam Hassan je igrao za dva najveća kluba u Egiptu. Al Ahly i Zamalek. Pamtimo ga kao sjajnog igrača ove reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji. Egipat je uspio tada remizirati za Nizozemskom i Republikom Irskom, malo je nedostajalo da prođu u osminu finala.

Već tada je Hossam počeo graditi karijeru, jednu sezonu je odigrao u PAOK-u, jednu u Neuchâtel Xamaxu. Mahmoud El Gohary je kao trener svakako najzaslužniji za razvoj igračke karijere legendarnog nogometaša. On je Hossama pozvao u reprezentaciju 1985. godine, s kojom je tri puta uzeo Afrički kup nacija.

Prvi put 1986. godine, posljednji put dvadeset godina kasnije. S 40 godina je odigrao strašan turnir, zabio sedam golova, bio najbolji igrač, ali je te godine zvanično za najboljeg afričkog proglašen Marokanac Hadji. Na klupskoj sceni je uspio osvojiti 11 naslova prvaka Egipta.

Video: Hossam Hassan i njegovi golovi 

Trenersku karijeru gradi od 2008. godine, za sada bez nekih većih uspjeha. El Masry je klub kojem je najduže radio. Upravo je kao trener ovog kluba završio pritvoru. Na utakmici domaćeg prvenstva dogodila su tučnjava. Hossam je nasrnuo na fotografa ne znajući kako je ovaj policajac u civilu.

Video: Napad na fotografa 

Drugi put je slomio monitor za pregledavanje VAR snimaka. Na klupi reprezentacije je debitirao protiv Novog Zelanda, večeras ga očekuje veliki ispit, Hrvatska.

"Utakmica s Hrvatskom nam je važna kao priprema za utakmice protiv Burkine Faso i Gvineje Bisao u lipnju u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. To je reprezentacija koja je treća na svijetu. Njeni igrači su na najvišoj razini.oIako imaju vrhunske igrače, ne gledam na njihovu pojedinačnu kvalitetu, već reprezentaciju analiziram kao cjelinu. Imamo puno poštovanje prema njima, naravno, ali svaka momčad ima prednosti i slabosti. Strašno su igrani i imaju jako puno pravih rješenja u važnim trenucima. Mi smo kontrolirali utakmicu protiv Novog Zelanda, to želimo napraviti i protiv Hrvatske", rekao je u najavi utakmice Hossam Hassan.

Kopirati
Drag cursor here to close