Bayern je ranjiv

Utakmica sezone za Arsenal: Mogu li Topnici odgovoriti pritisku?

Fenomenalna generacija sklopljena od iskustva i mladosti, čini ih favoritima u dvomeču s Bavarcima, koji proživljavaju teške trenutke.
Sport / Nogomet | 09. 04. 2024. u 15:29 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krenulo je ludilo Lige prvaka. Večeras nas očekuju, vjerojatno i dva najuzbudljivija četvrtfinalna susreta. S jedne strane Santiago Bernabeu će suočiti Real Madrid i Manchester City, dok će London večeras biti obojen u crveno. Na velebnom Emiratesu, Arsenal će ugostiti minhenski Bayern.

Topnici gaze sve redom, Bayern u jako teškoj situaciji

Na velikom su ispitu igrači Mikela Artete. U Premiershipu su već dokazali svoju kvalitetu, drugu sezonu zaredom su u samom vrhu engleskog nogometa, ali ono što fali ovoj generaciji je iskorak u Ligi prvaka. Fenomenalna generacija sklopljena od iskustva i mladosti, čini ih favoritima u dvomeču s Bavarcima, koji proživljavaju teške trenutke.

Tuchelove trupe dolaze u London s dva vezana poraza, jedan u derbiju s Borussijom Dortmund, da bi se sramotnim porazom od Heidenheima oprostili od utrke za naslov Bundeslige. S obzirom na to da je odveć poznato kako će Tuchel uskoro biti "bivši", za očekivati je kako će sve karte baciti na prolaz protiv Arsenala i puni fokus usmjeriti na Ligu prvaka.

Može li Arsenal odgovoriti pritisku?

Pitanje koje se postavlja je, kako će Arteta posložiti svoje igrače večeras. Hoće li prihvatiti ulogu favorita i posjedom nametnuti svoj ritam igre ili će pak, taktički kao protiv Cityja u prvenstvu, prepustiti kontrolu Nijemcima i vrebati priliku iz kontri.

Činjenica jest da je Arsenal u boljoj formi, ali utakmice Lige prvaka su nešto posebno, one u kojima se najveći izdižu i kada su na dnu. Iz tog će razloga biti zanimljivo vidjeti tko će i kako igrati večeras.

Topnici igraju sezonu iz snova, osobito u ovoj kalendarskoj godini. 10 pobjeda uz jedan remi i bez poraza je njihov omjer u Premier ligi ove godine. Postigli su 33 pogotka, a primili samo četiri, što njihovu obranu trenutno svrstava u jednu od najboljih u cijeloj Europi.

Međusobni ogledi pogoduju Bavarcima

Ono što Bayernu ide u korist su međusobni omjeri kada su u pitanju njihovi susreti u Ligi prvaka. Često ih je ždrijeb spajao. Arsenal je upravo s Bavarcima odigrao najviše susreta u najprestižnijem klupskom nogometnom natjecanju. Večeras će se sukobiti po 13. put, a Bayern ima sedam pobjeda, Arsenal tri, dok je dva puta završilo neodlučeno.

No, vrijedi napomenuti kako Arsenalu niti jedna od tri pobjede nije bila vrijedna prolaska u nokaut fazi. Jednom su svladali Bayern u grupi, 2015. godine, dok su 2013. i 2005. slavili u jednom od dva dvomeča, ali su Bavarci uvijek izlazili kao konačni pobjednici.

Zadnje tri međusobne utakmice Topnici ne pamte po dobrom kada se susreću s njemačkim velikanom. Naime, Bayern je u zadnja tri međusobna susreta Lige prvaka upisao sve uvjerljive pobjede, zanimljivo, svaku su pobijedili s po 5:1.

Vrijeme je za Arsenal

Večeras je najbolja prilika Arteti da skine to prokletstvo poraza u zadnje vrijeme protiv Bayerna. Arsenal će obilježiti okruglu 200.-tu utakmicu u Ligi prvaka, a to je savršen povod da se svlada njemački gigant.

Topnici su u boljoj formi, djeluju nezaustavljivo i surovo, a protivniku "curi“ na sve strane u zadnje vrijeme. Ako svi igrači Arsenala budu spremni, Arteta ima mnoštvo načina na koji može kazniti večerašnjeg protivnika, prije svega preko bokova, gdje se čini da su Bavarci trenutno najtanji.

Svi se nadaju kako momci iz Sjevernog Londona mogu otići korak dalje od sezone 2005./06., kada su zaustavljeni u finalu protiv Barcelone, utakmici koja se igrala u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close