Nastupila protiv Bjelorusije

Una Rankić najmlađa igračica na svijetu u seniorskoj reprezentaciji

Una je sa svojih 15 godina i 300 dana postala najmlađa igračica na svijetu koja je igrala zvanični meč za seniorsku reprezentaciju.
Sport / Nogomet | 25. 09. 2023. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ženska nogometna reprezentacija BiH je ostvarila trijumf u prvom susretu Lige nacija. Jelčić i Gavrić su postigle po gol, BiH je savladala Bjelorusiju u Mađarskoj. Radilo se o susretu Lige B, skupina 4. Pored osvojena tri boda, još jedan detalj je obilježio susret u Győru.

Izbornik reprezentacije BiH, Samira Hurem je u samom finišu susreta napravila izmjenu pa je Maju Jelčić zamijenila Una Rankić. Una je sa svojih 15 godina i 300 dana postala najmlađa igračica na svijetu koja je igrala zvanični meč za seniorsku reprezentaciju. Do sada je rekord držala Casey Phair reprezentativka Južne Koreje koja je zaigrala na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu protiv Kolumbije sa 16 godina i 29 dana.

Una je kadetski reprezentativac BiH. Za kadetsku reprezentaciju je odigrala 20 mečeva i dala deset golova, a kada je na utakmici Europskog prvenstva za kadetkinje protiv Njemačke ušla u igru sa 14 godina i 165 dana u igru postala je najmlađa igračica na turniru. U maju ove godine, na tradicionalnoj ceremoniji "Kristalnih 11" proglašena je za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine do 21 godine.

Nakon što je prošle sezone u Premijer ligi BiH za kadetkinje postigla više 53 gola, pozivi su stizali sa svih strana i iz celog regiona. Una i njen otac Vladimir su odlučili izabrati ŽFK Leotar kao narednu stanicu u karijeri mlade igračice u kome kao trener radi Jelena Milović, trener sa UEFA A licenocom, žena koja je u Bijeljini ostavila neizbrisiv trag kao igračica i trener. Una je jedno vrijeme provela u kampu Wolfsburga, kluba koji je ponajbolji u Europi kada je u pitanje ženski nogomet.

Kopirati
Drag cursor here to close