Cesc Fabregas

Umirovio se kralj asistencija i mitska "lažna devetka"

Izdanak je poznate Barcelonine škole La Masije, ali put ga je prvotno odveo u London gdje ga je već sa 16 godina u prvu momčad gurnuo Arsen Wenger čime je postao najmlađi debitant u povijesti Gunnersa.
Sport / Nogomet | 02. 07. 2023. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od nogometa se oprostio legendarni španjolski veznjak Cesc Fabregas, bivši igrač velikana Arsenala, Barcelone i Chelsea.

Iza njega je 110 nastupa za španjolsku reprezentaciju u kojima je osvojio dva Europska prvenstva te jedno Svjetsko prvenstvo. Briljirao je pod izbornikom Del Bosqueom na poziciji lažne devetke gdje se najbolje snalazio, posebno na Europskom prvenstvu 2012.

Izdanak je poznate Barcelonine škole La Masije, ali put ga je prvotno odveo u London gdje ga je već sa 16 godina u prvu momčad gurnuo Arsen Wenger čime je postao najmlađi debitant u povijesti Gunnersa.

Dres Arsenala nosio je 303 puta, zabivši pritom 57 golova dok je svojim suigračima 95 puta asistirao za pogodak, piše Gol.hr.

Povratak iz Arsenala u Barcu

Poslije osam godina provedenih u Londonu, Fabregas se odlučio vratiti u klub iz kojega je potekao. U Barceloni je proveo tri sezone i odigrao 151 utakmicu, 42 puta se upisao u strijelce, a 50 puta je asistirao.

Fàbregas se 2014. godine odlučio na povratak u London, no ne u Arsenal, već u mrskog im rivala Chelsea. Dio navijača Arsenala nikada mu to nije oprostio, no Fabregas je za ljubitelje Plavaca postao prava ikona kluba.

S njim kao dirigentom u veznoj liniji Mourinho je poharao ligu. U pet godina i 198 nastupa Fabregas je upisao 22 pogotka i 58 asistencija.

Smiraj karijere u Monacu i Comu

U zimskom prijelaznom roku 2019. odlazi u Monaco, a kraj svoje karijere dočekuje u malom talijanskom klubu Como iz Serie B. Ondje je i okončao svoju karijeru, a ubuduće će voditi B momčad spomenutog kluba s naglaskom na mlađe kategorije.

Fabregas je u reprezentativnoj karijeri osvojio oba najveća trofeja, a na klupskom nivou nedostaje mu samo onaj najvrijedniji.

U svojoj riznici trofeja Fabregas ima FA kup s Arsenalom, La Ligu, Copu del Rey, Svjetsko klupsko prvenstvo i UEFA Super kup s Barcelonom. Po povratku u Englesku dodao je još dvije Premier lige, još jedan FA Kup te Liga kup.

Osim po trofejima Fabregas će ostati upamćen i po što je kao igrač Arsenala u četvrtfinalnoj utakmici protiv Barcelone pucao jedanaesterac sa slomljenom nogom, podsjeća Gol.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close